Justícia
Els batlles exigeixen la renúncia de la seva representant
Consideren que Claudia Arias no defensa els interessos dels membres del cos judicial
L’enfrontament entre el Consell Superior de la Justícia i la batllia per la no-renovació de la batlle suplent Núria López viurà avui un nou episodi que aboca el conflicte a un carreró sense sortida. Si no hi ha dimissions, que és precisament el que demanen els batlles. La presidenta del col·lectiu que va presentar la renúncia a principis del mes passat, Laura Rodríguez, es reincorpora avui a la feina després del període estival i està previst que activi la demanda perquè la representant del cos judicial a l’organisme presenti la dimissió. Els jutges consideren que la jurista Claudia Arias Alis no defensa els interessos pels quals la van escollir i per tant la seva continuïtat en el càrrec és inviable. Arias va prendre possessió com a membre del Consell Superior de la justícia el 13 de novembre de fa tres anys i ha estat una de les més fermes opositores al fet que es renovi la batlle suplent. Arias té el suport de Maika Torres (nomenada pel cap de Govern) i Joan Cabeza (nomenat pel Copríncep francès). Els tres han impedit que la situació es pugui reconduir i no acabi als tribunals.
El malestar dels batlles amb el Consell Superior ve de lluny però es va accentuar fins a un extrem que a hores d’ara sembla irreversible arran d’aquest afer. La no-renovació en el càrrec de López ha estat la gota que ha fet vessar el vas en una institució amb massa conflictes interns i públicament dividit, la qual cosa ha fet saltar les alarmes entre batlles, magistrats i secretaris judicials. Des de fa un parell de mesos la credibilitat del màxim òrgan judicial està en entredit i la carta que els batlles hi adreçaran avui accentuarà la crisi de la institució i posarà en entredit la continuïtat de tots els seus membres actuals.
Els magistrats de corts també
Laura Rodríguez va dimitir com a presidenta del batlles a principis de juliol, un càrrec que ostentava des del 2018 per la renúncia d’Azahara Cascales. Els motius eren que considerava inassumible la càrrega de treball sense el suport de López i perquè el Consell superior no els donava suport, fins a l’extrem que se’ls va negar la possibilitat de reunir-se amb el president de l’ens Enric Casadevall. I no estan sols. La totalitat de magistrats del Tribunal de Corts han signat i fet arribar una carta al Consell Superior queixant-se de la falta de mitjans i les repercussions en la qualitat de la feina. Els cinc batlles nous que sortiran de les oposicions convocades no estaran operatius abans d’un any.
LA DISTRIBUCIÓ DE LES OFICINES MOLESTA ELS JUTGES
El trasllat a la nova seu de la justícia ha afegit, per si no era suficient, un element més de malestar al si de l’estament judicial. Els membres del Consell superior de la justícia s’han instal·lat a la segona planta de l’edifici, cosa que ha provocat la indignació dels jutges. El fet que tinguin els despatxos al mig de l’immoble s’ha interpretat com una manera de controlar la implicació laboral i el compliment de les seves obligacions pel que fa a l’operativa diària. Els representants del Consell Superior de la Justícia (CSJ) estan instal·lats a la nova seu des de dijous passat i la previsió és que tota l'Administració judicial estigui operativa a les oficines el primer dia del mes vinent. D'aquesta manera es compliran els terminis que es van estimar des del CSJ que assenyalaven que la nova seu estaria operativa passat l'estiu. Aquests dies s'estan duent a terme les tasques de trasllat de tota la intendència.