Pandèmia mundial
Detectats 38 casos actius des de dilluns i la xifra puja a 152
El nombre de casos actius és de 152 després que s’hagin detectat 38 nous contagis de coronavirus des de dilluns
El primer positiu en l’àmbit educatiu va arribar ahir en una llar d’infants del país. El positiu d’un dels usuaris ha fet que s’hagi de cribrar tots els seus contactes així com la resta d’infants de la guarderia i els seus treballadors. Així ho va anunciar ahir el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, que explicava que l’infant havia presentat símptomes i que els primers resultats que han arribat de les proves al centre han estat negatives.
El positiu del menor se suma als 243 que ja hi ha hagut des del passat 13 de juliol, quan es va detectar el primer rebrot en una obra d’Escaldes-Engordany. A hores d’ara, però, la situació epidemiològica és molt diferent. Durant la roda de premsa d’ahir a la tarda el ministre va fer l’actualització de les dades sanitàries al Principat i va detallar que actualment hi ha 152 casos actius, dilluns n’hi havia 130. Des d’aquell dia s’han diagnosticat 38 persones que estaven contagiades mentre que han estat 16 les que ja han superat la malaltia. Entre dilluns i divendres es van contagiar 15 persones. És a dir, els nous positius s’han incrementat un 153% entre dilluns i dimecres.
Les dades d’ahir situen el nombre de casos acumulats al país en 1.098, i el de persones recuperades en 893. Pel que fa als ingressos a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, hi ha tres pacients que es troben hospitalitzats, dos d’ells a planta i un a la Unitat de Cures Intensives. Respecte a les dades de fa dos dies, un pacient ha rebut l’alta en les últimes hores i n’hi ha un altre que, tot i haver negativitzat el virus, es manté ingressat per una altra patologia. El pacient de l’UCI, un home de 52 anys sense patologies prèvies, segueix sota ventilació i intubació mecànica, tot i que ha anat mostrant lleugeres mostres de millora des del seu trasllat a l’UCI.
Per altra banda, el titular de Salut va destacar l’efectivitat de les mesures de prevenció, com la utilització de la mascareta i del gel hidroalcohòlic, així com mantenir les distàncies de seguretat. Ho va fer mitjançant els gràfics de contagis i hospitalitzacions de les dues onades de la pandèmia al Principat. Aquests denoten que s’han produït moltes menys hospitalitzacions tot i tenir la mateixa xifra de contagiats i que la corba epidemiològica actual té un grau d’inclinació molt inferior al de l’inici de la pandèmia. Així doncs reiterava que la situació no té res a veure perquè al dia 50 el nombre de casos ja s’enfilaven ràpidament.
En aquest sentit, també va remarcar l’augment de la capacitat per fer proves TMA i PCR, ja que actualment se’n fan més de 400 diàries, i una vegada s’iniciï el cribratge escolar se superaran les 1.000 per dia.
Paral·lelament, i sobre la vacuna contra la Covid-19, el ministre Benazet va explicar en la compareixença que Andorra ja ha fet la reserva a la xarxa Covax i estan en contacte amb la Unió Europea.
SALUT DIU QUE NO S'HA DETECTAT CAP PERSONA RECONTAGIADA
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va dir que després dels resultats dels tests serològics i amb els cribratges actuals no s’havia produït cap nou contagi. En aquest sentit, el titular de Salut va indicar que “no hem identificat ningú que hagués mostrat una IGG positiva i que s’hagi tornat a posar malalt”. A més a més, el ministre va indicar que “amb el cribratge poblacional que estem fent ara als escolars, podrem completar l’estudi serològic amb les dades obtingudes durant l’abril i maig. D’altra banda, i a preguntes sobre si l’actual virus era més lleu que el de la primera onada de contagis produïts entre el març i el juny, Martínez Benazet va indicar que “estem davant del mateix germen. Així ho consideren molts dels epidemiòlegs que l’han estudiat, encara que hagi pogut tenir alguna mutació”. El ministre va afegir que “el fet que els casos actuals siguin més lleus, és deu d’una banda a que els localitzem molt més de pressa gràcies als cribratges poblacionals que estem fent i que les proves TMA són molt més sensibles que les altres; d’aquesta manera es poden identificar també tots els asimptomàtics”. Finalment, el ministre de Salut va afegir que “un altre dels factors que cal tenir en compte són les respostes immunitàries que té cadascú davant del virus. Aquest és un fet que s’està estudiant per tal de saber qui pot tenir una evolució millor o pitjor de la Covid-19, en funció de la resposta immunitària que ofereix el seu organisme, o fins i tot en funció del genoma de cada persona infectada”.