Pandèmia mundial

Els demandants d'ocupació cauen a la meitat des del pic de la pandèmia

Jover atribueix aquests resultats al múscul de les empreses en la represa de l’activitat

Els demandants d'ocupació cauen a la meitat des del pic de la pandèmiaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El nombre de persones que estan en recerca activa de feina i que estan apuntades al servei d’ocupació del Govern, han baixat gairebé a la meitat en els darrers tres mesos. Així doncs, segons les dades que va facilitar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, hi havia 917 persones inscrites al servei d’ocupació, mentre que durant la pandèmia provocada per la Covid-19, van arribar a estar registrades un total de 1.761 persones, dada que suposa que s’ha produït un descens del 47%.

En aquest sentit, Jover que també és el ministre de Finances, va afirmar que “aquestes dades demostren que estem en la bona direcció. I això es veu en el fet que estan baixant les persones que es troben en cerca activa de feina i, pel descens de les persones que es troben en suspensió temporal del contracte de treball”. Un altre dels fets que va destacar el ministre portaveu van ser els ajuts que el Govern concedeix per desocupació involuntària. En aquest sentit Jover va indicar que s’havia passat de 522 prestacions en els moments de més complicació de la pandèmia als 304 que es van donar durant el mes de juliol. Amb relació a la tipologia dels ajuts, el ministre de Finances va explicar que 49 d’aquestes prestacions s’emmarcaven en els criteris que s’havien seguint fins a la pandèmia, mentre que les 255 restants s’havien pogut concedir gràcies a les mesures de flexibilització que havia aprovat l’executiu.

Precisament, el ministre de Finances va fer una valoració global de la situació i va indicar que “hem de tenir en compte que l’economia andorrana té una estacionalitat important, que es fixa en la temporada d’hivern i que té un altre pic durant el mes d’agost. A més a més, hem de tenir en compte el punt d’incertesa sanitària que hi ha a tot el món”. No obstant això, Jover va afirmar que “aquestes dades demostren que tenim una economia que és dinàmica, i que malgrat que totes aquestes situacions i incerteses tenim una capacitat d’atracció important”. El ministre va remarcar que el descens de persones que estan amb recerca activa de feina no es podia associar amb una baixada de la població, ja que “les darreres dades presentades pel departament d’estadística ens indiquen just el contrari, que fins i tot durant aquests mesos la població del país ha crescut lleugerament”. Finalment, Jover va instar a seguir amb la línia que s’està actualment i va comentar que “malauradament, no podem eliminar la crisi sanitària de l’equació actual. Per tant, el que hem d’aconseguir és que aquesta no sigui a la part negativa d’aquesta, sinó que l’hem de convertir en un benefici de feina ben feta. El bon fer que tenim en aquest sentit, al ser un país petit, ens ha de servir tant per donar tranquil·litat a les persones que viuen al país, com a les que puguin venir de fora”.

MÉS TEMPS PER ALS AUTÒNOMS PER SOL·LICITAR AJUDES

Una altra de les mesures que es van aprovar en el consell de ministres celebrat ahir va ser la modificació del decret de 27 de maig, i que té relació directa amb la llei 5/2020 de mesures urgents. Concretament, en la part que feia referència a la possibilitat que tenien els treballadors de compte propi per tal de poder sol·licitar ajudes davant la disminució o l’aturada de l’activitat. En aquest sentit, va indicar que fins ara, les ajudes s’havien de sol·licitar durant el mes natural, mentre que amb la modificació aprovada per l’executiu a petició del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, les sol·licituds es podrien presentar fins al 15 d’octubre. Per a Jover, aquesta ampliació de terminis “respon a la voluntat del Govern de poder facilitar al màxim les ajudes per als treballadors de compte propi”. El ministre va refermar el compromís del Govern amb la reactivació de l’economia després de la pandèmia.

tracking