Pandèmia mundial
La UE subministrarà vacunes Covid a Andorra
Andorra tindrà subministrament del laboratori d’Oxford per cobrir fins a un 30% de la població en el millor dels escenaris
L’esperança que la vacuna que acabi amb el coronavirus arribi abans de final d’any ha situat tots els països en estat d’alerta per assegurar-ne el subministrament. Andorra participa en un projecte de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), anomenat Covax, que li garantirà accés a les vacunes contra la Covid-19 quan estiguin enllestides, com va explicar el mes passat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. La gran novetat, que té una gran transcendència, és que la Unió Europea no deixarà al marge els països tercers petits i Andorra té garantida una quantitat de dosis de la vacuna d’Oxford que permetrà cobrir entre un 15% i un 30% de la població, segons les possibilitats de fabricació.
Aturar el virus
Tenint en compte que a través de la Covax arribaran dosis per a un 50% dels habitants, el Principat se n’assegura un nombre important per començar a defensar els ciutadans contra l’atac d’aquest virus que encara sorprèn els científics per les seves mutacions i que no acaba encara de ser del tot conegut.
Fonts del ministeri de Salut s’han mostrat satisfetes amb aquestes perspectives, sobretot perquè hi ha moltes possibilitats que la vacuna d’Oxford estigui disponible al novembre. En el pitjors dels escenaris hi haurà prou dosis per al 65% de la població, un nombre per cobrir el personal sanitari i persones de risc. Des del ministeri es té gairebé la certesa que la d’Oxford serà la primera amb garanties, independentment de les que han anunciat Rússia i la Xina, embarcats en una guerra de propaganda amb la resta de potències per veure qui aconsegueix la primera de les vacunes que sigui efectiva contra la Covid-19.
L’increment des casos positius que s’estan detectant aquest estiu preocupa però des del ministeri hi ha calma perquè la corba és plana i a més s’ha demostrat que el rastreig és una bona arma per evitar casos greus i contagis incontrolats. A més, el fet de cribrar la població infantil és vist com una mesura molt eficaç per aturar les infeccions en els nuclis familiars i d’amistat i la pressió en el sistema sanitari és en aquests moments mínima. Els diagnòstics d’ara, segons el ministeri, ajudaran a resistir a la tardor.
REPORTATGE
Compra centralitzada Espanya s'ha sumat a la compra centralitzada de la Comissió Europea de la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19. Es tracta de la vacuna desenvolupada per investigadors de la Universitat d'Oxford, una de les més avançades amb la qual ja es fan assaigs clínics per garantir-ne la seguretat i l’eficàcia. La CE va pactar l'adquisició de 300 milions de dosis –amb l'opció de sumar-ne 100 milions més– que es repartiran entre els països en funció de la població. L’acord de compra s'emmarca dins de l'Estratègia Europea de vacunes a què es va adherir l'Estat espanyol. El comitè negociador europeu també té converses i acords amb altres companyies, com Sanofi o Moderna. Aconseguir la vacuna per als Governs és crucial per motius sanitaris en la pitjor pandèmia en un segle i també per raons econòmiques per aturar la crisi. La CE va tancar la primera compra de vacunes amb la candidata experimental que desenvolupen actualment el laboratori britànic i la Universitat d'Oxford. La comanda de fins a 400 milions de vials es materialitzarà si primer l'Agència Europea del Medicament n’autoritza la comercialització. Es desconeix l'import de la comanda, però el laboratori britànic assegura que la vacuna costaria pocs euros, i de moment és la més assequible davant d'altres opcions com les de Moderna, Pfizer o Janssen (grup Johnson & Johnson). Covax és l'única iniciativa global que treballa amb governs i fabricants per garantir que les vacunes Covid-19 estiguin disponibles a tot el món tant per a països d'ingressos alts com d'ingressos baixos. 172 països –el 70% de la població mundial– s'han unit o mostrat interès en la coalició Covax.