finances

Controls duaners per cobrar l'IGI a qui faci el 'tax free'

El Govern reforçarà la vigilància per comprovar que els viatgers que desgraven l’IVA de mercaderies per sobre dels 300 euros la declaren a Andorra

Controls duaners per cobrar l'IGI a qui faci el 'tax free'Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern reforçarà els controls que es fan a la duana andorrana per comprovar que els viatgers que compren mercaderies a fora i en demanen el tax free declaren el producte al Principat i per tant se’ls aplica l’IGI. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, i el director del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, que van remarcar que l’objectiu de la vigilància és que el comerç del país “recuperi competitivitat”. Cal remarcar que els residents que demanen el retorn dels impostos d’altres països subjectes a la mercaderia comprada han de declarar l’IGI a Andorra quan el producte adquirit supera els 300 euros. En cas que la compra sigui superior als 900 euros han de fer la declaració corresponent independent de si s’ha deduït l’IVA o no.

Per fer les comprovacions pertinents, els agents duaners pararan de manera aleatòria a partir d’aquest mes de setembre els vehicles procedents d’Espanya i demanaran als seus integrants si han realitzat la deducció i si tenen algun producte per declarar. A més, el ministre va informar que també s’ampliarà l’atenció al ciutadà 24 hores al dia els 365 dies de l’any per tal de facilitar les declaracions d’IGI que hagin de fer els residents. Des del Govern es va recordar que aquest procediment és obligatori i que, per tant, en cas que no es faci el ciutadà pot ser sancionat.

El reforç dels controls és una antiga demanda dels comerciants del país, que han vist com cada vegada hi ha més residents que decideixen comprar fora del país i desgravar els impostos per trobar productes més econòmics. La situació s’ha agreujat amb la crisi provocada pel coronavirus, que ha deixat el sector del comerç molt tocat, especialment pels mesos de tancament obligatori. La demanda dels comerciants, però, anava més enllà i proposava rebaixar la franquícia de 300 euros sobre la qual es té l’obligació de declarar l’IGI. Aquesta opció, però, no està de moment sobre la taula del Govern. Segons va indicar el responsable de la cartera de Finances, “primer hem de fer que es compleixi la legalitat vigent i a posteriori es pot mirar si és necessari fer canvis o no”. En tot cas, però, va matisar que s’haurien de fer sempre des de la “prudència”, ja que, tal com va recordar, un canvi de règim per part d’Andorra amb referència a les franquícies pot comportar que “altres territoris vulguin modificar també a la baixa el règim de franquícies que tenim, per exemple, per als turistes que ens venen a visitar”.

El que no ha determinat el Govern és quina estimació té de la quantitat de ciutadans que actualment fan frau amb aquestes declaracions. L’únic que va indicar Jover és que “són dades objectives que el volum de gent que hi ha a la duana no és el mateix que es para a fer la declaració”, i va afegir que és important que “tots juguem amb les mateixes regles”.

MÉS DE 13.000 CONTRIBUENTS ENCARA NO HAN DECLARAT L'IRPF

A un mes perquè acabi el termini per presentar la declaració de l’IRPF, encara hi ha més de 13.000 obligats tributaris que no l’han feta. O dit d’una altra manera, fins a la data ja s’han fet 4.794 declaracions, 480 de les quals són de nous contribuents. Són dades facilitades pel ministre de Finances, Eric Jover, i el director del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, que van indicar que tot i que sempre hi ha una part important de ciutadans que fan la declaració al setembre, enguany el ritme està sent més lent a causa de la Covid-19. En el mateix sentit, també van apuntar que han augmentat el nombre de declaracions telemàtiques. De fet, i amb la voluntat que aquest percentatge segueixi a l’alça, l’executiu ha decidit que les declaracions de l’IRPF dels obligats tributaris amb activitats econòmiques es facin totes a través de la plataforma en línia. Amb l’objectiu d’agilitzar els tràmits, també s’ha restablert el servei de cita prèvia per als contribuents que tenen rendes inferiors a 50.000 euros o rendes del capital immobiliari amb una xifra d’ingressos inferior a 36.000. S’incideix també en el fet que totes les consultes per correu electrònic tinguin resposta en un màxim de 24 hores. D’altra banda, el Govern també va anunciar que s’està treballant en un estudi de la bretxa fiscal per tal de conèixer amb dades objectives la situació del país en aquest camp. “Ens ha d’aportar una visió objectiva, amb una metodologia reconeguda internacionalment, del posicionament del marc fiscal andorrà dins del món”, va apuntar Jover, tot afegint que la informació també facilitarà a l’executiu millorar el sistema de recaptació.

tracking