justícia
Espot admet que la situació de la instrucció judicial és “preocupant”
El cap de Govern admet que el problema només es resoldrà amb l’arribada de més batlles
La situació del col·lapse d’instrucció és “urgent i preocupant” per al cap de Govern, Xavier Espot. A més a més, per a Espot el col·lapse que l’administració de justícia té a instrucció no es resoldrà a curt termini. Així ho va manifestar ahir en la visita informal que es va fer a la nova seu de la Justícia, en què va admetre que hi havia “un problema puntual a la secció d’instrucció”, i va descartar que hi hagués qualsevol altra problemàtica a l’administració. En aquest sentit, Espot va recordar que “aquest problema té lloc perquè només hi ha dos magistrats, i malgrat que fa anys que hi ha les places proveïdes fins ara els diferents concursos que s’han fet no han reeixit”. I va afegir que “intentarem que la situació passi de la millor manera possible”.
No obstant això, el cap de Govern va remarcar que “sembla que en l’actual concurs hi ha candidats que poden optar a cobrir les places vacants”, i va afegir que “amb l’arribada dels nous batlles instructors es podrà resoldre el problema perquè és cert que els que hi ha ara tenen molta càrrega de treball. Però aquesta solució serà a mitjà termini”. Amb relació a la decisió que va adoptar el Consell Superior de la Justícia de no renovar el contracte de la batlle suplent que actuava a instrucció, Núria López, Espot es va limitar a dir que “és una decisió que s’ha pres des del Consell Superior i jo no puc fer altra cosa que respectar-la”. Sobre el fet que no es va arribar a un consens en la no continuïtat de López, el cap de Govern va afirmar que “fins i tot m’atreviria a dir que és bo que no hi hagi unanimitat en totes les decisions, i que hi hagi debat i diferents punts de vista. Al consell de ministres ens passa i al final per això les decisions es voten i es fa el que acorda la majoria. Així és la democràcia”.
A més a més, Espot va defensar que “pel fet que hi hagi discrepàncies no s’ha de deduir que la institució pugui estar en entredit”. Pel que fa a les conseqüències econòmiques que poden afectar el Govern per aquests retards, Espot va remarcar que “es deuen a sentències judicials per mal funcionament i com marca la llei, no podem fer una altra cosa que acceptar-les”, i va lamentar que “això suposa que hem de treure diners d’una partida que tenia una finalitat i els hem de destinar a aquestes indemnitzacions”. Per tal de resoldre aquesta situació, el cap de Govern va recordar la reforma judicial del 2012, en què es va desjudicialitzar el procés d’execucions. Malgrat això, va admetre que encara “queda un romanent que estan molt endarrerides”. Espot va indicar que ja s’havien destinat més recursos per tal de poder abordar aquests casos. D’una banda, va destacar que des del Consell Superior de la Justícia “es realitzen inspeccions per tal que si hi ha una minoria de batlles, magistrats o secretaris judicials que alenteixen els casos sense causa justificada, es puguin localitzar”, i va destacar l’augment de recursos destinats.
JUSTA DESCOORDINACIÓ
La visita informal amb la premsa, que no inauguració, a la seu de la Justícia va resultar ser un cúmul de descoordinacions des del principi gairebé fins al final. I és que en un primer moment no s’esperava que hi hagués la presència del president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, que finalment va acompanyar la comitiva a petició dels treballadors de la casa, que no sabien amb exactitud quina part de les instal·lacions podien mostrar a la premsa. Fins i tot, en un moment determinat, en què es va accedir a un despatx on ja s’estava treballant, van manifestar: “Vigileu en fer les fotos, que no pot sortir res dels papers.” El següent episodi que es va escapar del control del personal de la nova seu va ser la visita a la planta -1, que és on es troben les cel·les en les quals esperaran els reclusos que hagin de ser jutjats. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va demanar que s’obrissin perquè la premsa les pogués veure, tot i que els membres de manteniment li van indicar que visitar aquella part de la infraestructura no estava prevista. Així que el ministre, visiblement sorprès, va indicar que “no hi veig pas cap mal que es puguin ensenyar les cel·les”, que finalment, van restar tancades en espera que hi hagi la primera vista amb presos per tal de poder-les estrenar. I per acabar, en les declaracions, malgrat comptar amb el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i el president del CSJ, Enric Casadevall, només van parlar Torres i el cap de Govern, Xavier Espot, que va haver de demanar informació a Casadevall per respondre a una pregunta.