patrimoni
Cultura analitza l'estat del roc de les Bruixes
ReGiraRocs alerta que l’esquerda ha estat accentuada pel creixement d’un pi que pot provocar la caiguda de la llosa
El ministeri de Cultura i Esports constituirà un grup de treball pluridisciplinari per analitzar l’efecte de l’augment de l’esquerda als gravats del roc de les Bruixes de Prats, a Canillo. Així ho van informar al Diari des del ministeri, el qual també va manifestar que abans de realitzar qualsevol actuació és necessari estudiar tots els elements a tenir en compte per conservar els gravats històrics, siguin d’ordre natural o causats per la presència de les persones. D’aquesta manera, van afirmar que l’anàlisi i la ponderació de tots els ítems se centraran en l’efecte i la conseqüència que produeixen els líquens, l’aigua de la pluja i la neu, l’arbre que creix a la vora de la llosa i les conseqüències del pas de gent per l’indret, com les petjades dels visitants i els grafits i pintades sobre la roca.
En aquest sentit, des del ministeri també es planteja la possibilitat de digitalitzar el conjunt patrimonial i treballen en la posada en marxa d’una publicació sobre el conjunt de gravats rupestres dedicada al gran públic, malgrat que el seu desenvolupament ha quedat posposat fins a l’any vinent per la pandèmia. Tanmateix, l’executiu no es va pronunciar sobre una possible restricció d’accés al roc de les Bruixes.
Per la seva banda, l’arqueòleg Gerard Remolins, director de ReGiraRocs, va expressar que “amb el pas dels anys han testimoniat una separació considerable de la roca. “Fa temps que vam avisar l’administració i suposem que n’han estat fent un seguiment i són conscients que hi ha un pi que està malmetent el conjunt, però nosaltres no hem rebut cap informació”, va destacar l’arqueòleg. I va assegurar que en comparació a la rèplica dels gravats que hi ha situats davant del Palau de Gel, a Canillo, “la separació de l’esquerda ha augmentat fins a 30 centímetres al punt més ample del conjunt”.
Remolins també va exposar que no tenen constància de quan podria tardar a caure la llosa a causa del pes del pi, però “hi ha un perill latent que qualsevol element meteorològic no esperat, com una ventada o la neu a l’hivern, faci que s’avancin els esdeveniments”. En aquest punt, l’arqueòleg va posar en relleu que el Govern va ignorar l’avís d’ara fa quatre anys sobre les esquerdes al campanar de Sant Vicenç d’Enclar “i ara ha caigut i s’ha de reconstruir”.
Així doncs, Remolins va considerar que l’acció a dur a terme per evitar la pèrdua de patrimoni cultural seria “treure el pi, però no de qualsevol manera, cal treure l’arbre amb cura, matar-lo amb algun producte químic i rebaixar-ne el pes perquè en treure’l no faci de palanca i arrenqui la llosa, i després s’hauria de netejar bé la fissura per evitar que en un futur hi torni a germinar una nova planta i consolidar l’estat del roc de les Bruixes”.