Licitació de la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d'Enclar

Jover afirma que serà un procés “molt artesanal” per preservar el testimoni històric

Licitació de la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d'EnclarFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Gairebé nou mesos després de l’esfondrament del campanar de Sant Vicenç d’Enclar, el Govern va aprovar ahir la licitació del concurs de selecció d’un equip de professionals per a l’elaboració del projecte de reconstrucció de l’obra. Des de llavors, els esforços dels tècnics del departament de Cultura s’han centrat principalment a desenrunar el terreny per tal d’elaborar un estudi que permeti planificar les fases de la reconstrucció.

D’aquesta manera, segons va informar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, el caràcter del concurs serà internacional i el termini de presentació d’ofertes s’allargarà 16 setmanes, les quals determinaran la data d’inici i de finalització dels treballs. Sobre aquesta qüestió, Jover va afirmar que el projecte, en la seva globalitat, haurà d’incloure alhora una proposta de condicionament dels paviments, dels revestiments i del sistema d’il·luminació de l’interior de la resta del temple. A més, també s’haurà d’elaborar un pla de protecció i conservació preventiva del bé immoble, que definirà els mètodes de seguiment i control i la planificació i priorització de les mesures a adoptar per controlar els factors de risc.

Així mateix, el portaveu de l’executiu va subratllar el valor històric i arquitectònic de Sant Vicenç d’Enclar, raó per la qual va afirmar que “serà un procés molt artesanal i es primarà perquè es cuidi el millor possible”. D’aquesta manera, un dels objectius primordials serà conservar el testimoni històric el més pròxim possible al que va ser en el seu origen.

En aquest sentit, segons van determinar els experts de Cultura, l’antiguitat del monument (més de 1.200 anys), la pèrdua de la cohesió del morter interior, la fallida de la base en la banda sud-est i l’episodi de pluges i vent del 19 de desembre del 2019 van ser les principals causes de la destrucció parcial del temple. Cal recordar que l’església de Sant Vicenç d’Enclar és un dels onze monuments que figuren en el primer document de treball de la candidatura transnacional per a la Unesco sobre els testimonis materials de la construcció del Coprincipat d’Andorra.

ELS INVENTARIS DE CASA ROSSELL NO ESTARAN ENLLESTITS FINS A FINAL DEL 2022

D’altra banda, el ministre portaveu, Eric Jover, va anunciar ahir la licitació dels treballs d’inventari de les fases IV, V i VI dels béns mobles de la Casa Rossell, que no estaran enllestits fins a final del 2022. Concretament, la quarta fase, que es desenvoluparà enguany, té la intenció de registrar i documentar un nombre de peces que oscil·la entre les 500 i 600 de material tèxtil. Seguidament, la cinquena fase se centrarà en objectes agrícoles i ramaders, mentre que la sisena fase valorarà els objectes restants, com algunes peces de mobiliari de la casa. La previsió és que les dues fases es realitzin entre el 2021 i 2022. El concurs, de caràcter nacional i modalitat ordinària, té com a data límit per presentar projectes el 7 d’octubre i l’obertura de propostes es farà el 12 del mateix mes. Cal recordar que la primera fase de l’inventari es va realitzar el 2006 i que es van inventariar uns 7.000 objectes. La segona fase es va realitzar el 2018, amb un miler d’objectes, i a la tercera, realitzada el 2019, se’n van identificar 1.386. La Casa Rossell d’Ordino ha guardat un gran nombre d’objectes que són el reflex de la família benestant que l’ha habitada. Els inventaris que s’hi fan serveixen per conèixer què hi ha i en quin estat es troba.

tracking