Infraestructures
Apapma demana a Govern que aturi el telefèric del Carroi
L'entitat adverteix que el projecte provocarà greus impactes ambientals i la desaparició d'espècies
Apapma ha demanat al ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat que aturi el projecte del telefèric del pic del Carroi que el comú d'Andorra la Vella ja ha aprovat, i que està pendent de treure a concurs públic. En un extens fil publicat a Twitter, l'entitat adverteix de les conseqüències que tindrà pel medi d'Andorra la infraestructura "faraònica" que està preparant la capital, de la qual "la massa social de detractors cada vegada és més gran".
Apapma assegura que si es fa realitat la contrucció del telefèric, tindrà "greus impactes ambientals acumulatius sobre les valls andorranes, el paisatge i la sostenibilitat del territori". L'entitat ha destacat que el paisatge és un recurs d'ús turístic de gran valor i amb un impacte econòmic important i "la seva protecció és garantia de la conservació del recurs". A més, considera que la construcció pot provar moviment de terres, fet queaugmentaria l’erosió en les zones altament inestables.
Per altra banda, Apapma ha denunciat que el projecte del carroi no ha estat avalat per un estudi de viabilitat ambiental positiu, com si ho han estat alguns projectes similars a altres territoris. "La manca de legislació per avaluar l'impacte ambiental i obres a Andorra deixa orfe el ciutadà de conèixer la repercussió en el medi", han indicat des de l'entitat.
Un dels punts més importants en contra del projecte per a Apapma és que portarà "importants efectes negatius per a la protecció d'espècies en risc de desaparèixer". L'entitat mediambiental remarca que aquella zona compta amb una gran riquesa d'espècies emblemàtiques d'alta muntanya, com ara el "tritó pirinenc, el gall de bosc, l'àguila marcenca, l'àguila daurada i el trencalòs, entre d'altres". A més, el gall del bosc, una "espècie amenaçada", té una zona de reproducció a tocar de les opcions d'arribada, segons Apapma. En aquest sentit, ha recordat dos articles de la Llei 11/2016 de tinença i protecció d'animals en relació a la prohibició de la destrucció dels hàbitats de reproducció de les espècies protegides, així com la responsabilitat del ministeri de fer el seguiment dels danys produïts en béns privats i en territori andorrà de les espècies en perill d'extinció. Per aquest motiu, Apapma ha anat més enllà i en comptes d'adreçar-se al comú ha volgut apel·lar directament al Govern.
Les opcions de la sortida
En una entrevista al Diari publicada fa uns dies, el cònsol menor d'Andorra la Vella, David Astrié, va explicar que el comú està preparant el plec de bases del projecte.A més, va indicar que hi han tres opcions per al punt de sortida. "L'aparcament dels Pouets, l'espai que tenim davant del Govern, amb la parcel·la, i un tercer espai a Santa Coloma. Aquests són els tres espais que posaríem a disposició dels licitadors. No obstant, també posarem en el plec de bases la possibilitat que la part privada proposi altres terrenys que siguin de la seva titularitat. Si no són aquests tres que posem nosaltres, si aquesta empresa es vol presentar conjuntament amb un propietari, que ho pugui fer. El que es pretén és obrir un ventall de màximes possibilitats de sortida del giny", va assegurar Astrié.