JUSTÍCIA
Corts avala que no hi havia més opció que abatre l'os
El tribunal considera que el cuidador “no tenia altra opció que disparar” contra el plantígrad perquè representava “un perill per a la vida”
El Tribunal de Corts va decidir ahir absoldre el treballador de Naturlandia acusat d’un delicte de caça d’espècie protegida per haver abatut un os bru el 14 de juny de 2017. Segons queda palès en la sentència, el cuidador del parc d’animals “no tenia altra opció que disparar contra l’os, doncs no tenia temps d’arribar a la furgoneta ni d’esperar que arribés algú amb el rifle anestèsic per adormir l’os”. En aquest sentit, els magistrats van esgrimir que per la distància que els separava –aproximadament uns trenta metres–, el temps que va transcórrer –3 segons i 66 centèsimes– i la velocitat amb la qual el plantígrad va baixar en direcció a l’individu, aquest va actuar en defensa pròpia.
En l’escrit, el tribunal dictamina que el cas enjudiciat “res té a veure amb una acció o situació de caça d’animals en llibertat, sinó amb un determinat problema sorgit en el lloc de treball”, en al·lusió al fet que el cuidador va ser requerit pel director de l’ecoparc amb caràcter d’urgència –amb la instrucció de dur la seva arma personal– per recercar l’os, que s’havia escapat del seu tancat. De fet, des de la fugida del plantígrad fins a la seva mort, Torb s’havia menjat una ovella després de matar-la i es trobava atacant una daina, una cadena de circumstàncies que van permetre al tribunal concloure que “estava molt esverat i va treure el seu instint salvatge i agressiu, per la qual cosa és evident que en aquell moment era un animal incontrolable i representava un perill per la vida de qualsevol ésser viu que estigués prop d’ell”.
“L’èxit” del protocol
D’altra banda, la sala també va desestimar condemnar el processat d’imprudència per causar la mort d’un animal, un delicte que sol·licitava tant el Ministeri Fiscal com l’acusació particular, exercida per Apapma. Sobre aquesta qüestió, els jutges van apreciar que el fet de baixar del vehicle per part del processat “era una obligació que tenia” tenint en compte les ordres de buscar l’os que l’havia donat el seu cap. Quant al fet de cridar-lo pel seu nom, Corts va excusar l’acció per tractar-se d’un “acte reflex”, tot i que sí que va reconèixer que “és possible que es posés en una situació de potencial risc”, quelcom que l’acusació particular va reivindicar durant la vista celebrada el 9 de juliol passat.
Pel que fa al segon tret, un altre dels elements que van ser objecte de discussió entre les dues parts, el tribunal va concedir la raó al treballador, qui va argumentar que la motivació de disparar contra l’animal –que va quedar estabornit al terra– va ser “per evitar el seu patiment”, el que popularment és conegut com “un tir de gràcia”. Precisament, la sentència va reflectir aquest punt encara amb més èmfasi i exposa “la necessitat del segon tret per evitar que l’animal pogués reaccionar de forma encara més violenta contra la persona que tenia enfront”. D’aquesta manera, els magistrats van manifestar que “no hi ha cap acte imprudent”, ja que la mort de l’animal “que estava realment furiós” va ser “totalment voluntària, per evitar que l’ataqués a ell”. En darrer lloc, van concloure que “el protocol i el dispositiu seguit i portat a terme va ser un èxit, doncs totes les persones que estaven buscant l’os fugit van sortir sanes i estàlvies”.
Respecte a aquesta darrera qüestió, el tribunal va afegir que en cas que hi hagués hagut algun lleu incompliment del protocol d’emergència de Naturlandia –que preveu disparar contra ossos, linxs i llops en cas de perill per a les persones– “la forma de procedir del processat no tindria cap tipus de rellevància penal”, atès que en el seu cas només “es podria donar lloc a una sanció per la via penal, o com a màxim per la via administrativa”. “Un incompliment lleu del protocol a seguir en el parc d’animals mai pot constituir un delicte relatiu a la fauna”, va sentenciar el Tribunal de Corts, que va rebutjar el comís de l’arma llarga HK7770, en propietat de l’acusat.
Per la seva banda, Apapma disposarà un recurs d’apel·lació en un termini de quinze dies. Cal recordar que el Ministeri Fiscal havia sol·licitat vuit mesos de presó condicional i 15.000 euros de multa, així com 30 mesos d’inhabilitació per a l’exercici del càrrec com a cuidador d’animals i trenta mesos de privació de la llicència de caça.
CRONOLOGIA
El 14 de juny del 2017 l’os Torb va fugir, per causes que no s’han pogut determinar, del recinte d’ossos de Naturlandia, que romania tancat al públic a les 9.30 hores.
Una hora més tard, el cuidador d’animals de l’ecoparc, obrant en defensa pròpia, va disparar dos trets contra el plantígrad, que va perdre la vida a causa del segon projectil.
El 15 de juny del 2017 Naturlandia va tancar una setmana el parc per realitzar treballs d’arranjament a les reixes del tancat dels óssos.
El 24 de juny del 2017 la policia va detenir el cuidador del parc, acusat d’un delicte de maltractament animal i d’un delicte contra el medi ambient.
El 8 de juliol del 2017 l’auditoria encomanada pel comú de Sant Julià de Lòria va concloure que l’os es va escapar per la porta i Naturlandia va decidir acomiadar el director i el sotsdirector del parc d’animals, Miquel Naudi i Josep Font.
El 8 d’agost del 2017 el departament de Medi Ambient sanciona Camprabassa amb 6.000 euros amb motiu de la mort de l’os.
El 9 de juliol del 2020 es va celebrar el judici per la mort de l’os, amb l’associació Apapma exercint com a acusació particular.