PANDÈMIA MUNDIAL
Un 3% de les empreses diu que haurà de tancar
Prop de la meitat de les empreses augura un segon semestre amb caiguda de la facturació, però tot i així el percentatge que diu que no aguantarà és baix
La primera quinzena de juliol el Centre de Recerca Sociològica (CRES) va enquestar, per encàrrec de la Cambra de Comerç, una mostra representativa de 400 empreses (societats i treballadors per compte propi) sobre l’impacte de la Covid-19 en el negoci i les perspectives de futur. Els resultats reflecteixen que el sotrac econòmic derivat de la pandèmia es va traduir en una caiguda mitjana de la facturació del 33% durant el primer semestre de l’any i que hi ha pessimisme respecte als resultats d’aquest segon semestre. Un 43% dels enquestats auguren una caiguda de la xifra de negoci respecte al mateix període de l’any passat i només un 13,5% confien en una recuperació ràpida. Tot i així, el volum d’enquestats que ja dona per fet que tancarà és sols d’un 3%. Una xifra que el mateix president de la Cambra, Miquel Armengol, va afirmar que l’havia sorprès perquè “la lògica diu que hauria de ser superior”. Les respostes denoten optimisme, amb un 82% d’empreses que auguren que continuaran i, d’aquestes, un 68% que assegura que ho farà amb els recursos propis, sense necessitar els ajuts del Govern. Hi ha un 12% més que sí que sostenen que s’estan plantejant el tancament.
Armengol va assenyalar que aquesta és la fotografia del moment, quan tot just s’havien reobert les fronteres, i al gener es repetirà l’enquesta per palesar els resultats d’un segon semestre en què ja haurà arrencat la temporada cabdal de l’hivern.
Llocs de treball, gestió
Un 56% de les empreses assegura que la crisi no ha tingut cap impacte en la plantilla, un 26% que s’ha acollit a ERTO (suspensions de contracte o reduccions de jornada), un 6% que no ha renovat contractes temporals i només un 3% diu que ha acomiadat treballadors. També hi ha optimisme respecte a la capacitat de mantenir els llocs de treball els propers mesos: només un 2% diu que farà fora algun empleat. Armengol va destacar l’encert de la fórmula dels ERTO per assegurar la supervivència de les empreses i protegir els llocs de treball i va assenyalar, sobre si cal ampliar la fórmula més enllà del 31 de desembre, que deprendrà de l’evolució dels resultats de la campanya d’hivern. És precisament el sector de l’hoteleria el més afectat per la crisi, amb un 85% que ha usat ERTO i un 20% que ha acomiadat treballadors. També és el sector més pessimista respecte als resultats del segon semestre de l’any amb d’altres com la indústria o les benzineres.
L’enquesta també reflecteix que el sector empresarial aprova la gestió econòmica de la crisi i, especialment, la sanitària. En una escala de l’1 al 5, la gestió de la crisi sanitària està puntuada amb un 4,23, les mesures de suport a l’activitat econòmica impulsades pel Govern amb un 3,75 i la gestió global del sotrac econòmic amb un 3,49. Les notes baixen quan es tracta de valorar el present i el futur: un 2,58 per a la situació econòmica actual i un 2,68 per a les perspectives econòmiques dels propers sis mesos.
El futur
Sobre els reptes de futur, les empreses apel·len en primer lloc a la necessitat de diversificar l’economia i atreure inversió estrangera d’alt valor afegit. Millorar l’oferta turística i comercial i l’impuls a polítiques de sostenibilitat són altres reivindicacions.
LA UHA ES MOSTRA "SATISFETA" AMB L'OCUPACIÓ A L'AGOST
Lorena Giménez / Dolors Moreno - Andorra la Vella La Unió Hotelera (UHA) es mostra satisfeta amb les xifres d’ocupació assolides durant el mes d’agost, que s’eleven a un 76,25%, malgrat que el percentatge no és comparable amb les dades del mateix període de l’any passat a causa de la crisi sanitària per la pandèmia. Així ho va afirmar el director, Jordi Pujol, qui va posar en relleu que “si haguéssim tingut oberts tots els establiments ens trobaríem en un 65% d’ocupació, aproximadament, una xifra que no ens salva la temporada”. Tanmateix, va manifestar que “estem contents perquè no ens esperàvem aquests resultats, fa dos mesos pensàvem que seria un estiu fluix arran del coronavirus i les mesures restrictives. Si ho haguéssim sabut al juny hauríem firmat poder assolir aquestes xifres d’ocupació”. Pujol també va posar en relleu que els hotels han estat tancats durant tres mesos i que “durant el juliol hi va haver poca ocupació”. I va afegir que “ara comencem a encarar la tardor, uns mesos complicats fins a l’arribada de l’hivern i la temporada d’esquí, en la qual esperem que no s’agreugi la situació”. Per la seva banda, el director d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, va exposar que “la pandèmia ens va agafar en el millor moment, ja que els mesos d’abril i maig no són tan potents com ho pot ser l’agost”. En aquest sentit, va indicar que “hem tingut un estiu bo, excel·lent per la situació en la qual ens trobem”, malgrat que el juliol va ser complicat “per la cancel·lació dels esdeveniments i no vam poder fer realitat el Cirque du Solei, però veient la repercussió del virus a Espanya no podem estar descontents”. Quant a la temporada d’hivern, Budzaku va assenyalar que al llarg de les pròximes setmanes estudiaran les alternatives que es podrien fer i quina capacitat receptiva pot tenir Andorra com a destinació turística.