PANDÈMIA MUNDIAL

Govern planteja fer tests als turistes abans de marxar

El Govern estudia oferir proves als visitants durant l’hivern “per garantir que tornen al seu país nets de la malaltia”

Govern planteja fer tests als turistes abans de marxarFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

La recuperació econòmica d’Andorra anirà, en bona part, lligada a l’arribada de visitants durant la propera temporada d’hivern i és per aquest motiu que el Govern s’està plantejant la possibilitat de realitzar cribratges als turistes abans que retornin al seu país d’origen. “És una proposta que estem analitzant per saber quins mitjans tindríem per efectuar aquests tests. Probablement no serien a tots, sinó a aquells que pernocten”, va afirmar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

En coordinació amb els principals agents econòmics i socials del món de la neu, el titular de Salut va advocar per utilitzar tests de detecció ràpids d’antigen. “Els hem d’explicar l’experiència que hem tingut amb el turisme i alhora els hem d’oferir que abans de marxar tinguin una prova feta que els garanteixi el retorn al seu país nets de la malaltia”, va declarar. En aquest sentit, el ministre va recalcar que el repte “és donar la millor qualitat i la màxima seguretat al turista”.

De totes maneres, el que sí que va deixar clar Benazet és que aquest test no el sufragarà el Govern. “Òbviament l’administració no pot pagar aquesta prova. Sí que la podem pagar per als nostres ciutadans perquè és una obligació, però en el cas dels visitants s’haurien de repartir els costos”, va aludir amb referència al sector de la neu. Per tot plegat, el ministre va reivindicar que el repte “és donar la millor qualitat i la màxima seguretat al turista”.

Grup de treball per a l’hivern

Els titulars de les carteres de Turisme, Salut i Afers Exteriors es van reunir dijous amb el sector econòmic del país per consolidar un grup de treball de cara a la temporada d’hivern i començar a dissenyar el full de ruta que se seguirà. Segons van informar diversos assistents, a la reunió es van recollir les sensacions de tots els implicats amb referència a la temporada d’estiu i els neguits i preocupacions de cara a la tardor i la temporada d’hivern. Així, les fonts consultades van manifestar que des del sector “estan molt preocupats per les restriccions que altres països han imposat al Principat, ja que suposa una part molt important de la facturació de les estacions d’esquí”. Per aquest motiu, van tornar a posar sobre la taula “la possibilitat de realitzar proves TMA a tots els turistes per garantir el bon funcionament de la temporada”.

Per la seva banda, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra, Cristina Canut, va indicar que durant la reunió es va explicar que el ministeri d’Afers Exteriors treballarà per garantir l’arribada de visitants al país, i que sobretot es dedicaran esforços per demostrar que Andorra és un país segur i que no corren cap risc a l’hora de desplaçar-se. “Ens van informar que Exteriors dedicarà esforços perquè els països que ens han posat restriccions les treguin de cara a l’hivern”, va apuntar. No obstant això, Canut va posar en relleu que si les relacions diplomàtiques no donen fruit, els dominis “hauran de treballar amb el turisme domèstic. Han d’entendre que no serà una temporada normal, serà atípica i les estacions hauran d’assimilar aquest raonament sí o sí”.

Tanmateix, el vicepresident de turisme de la Cambra de Comerç, Jordi Daban, va informar que “tot i la magnitud de la tragèdia que ens esperàvem, el producte d’Andorra ha aguantat molt bé la crisi sanitària i creiem que la possibilitat que els visitants que vulguin puguin fer-se una prova TMA és un fet que ens donarà un impuls diferenciador d’altres destins europeus i ens ajudarà a incentivar l’arribada de turistes”. Així doncs, va considerar que el Govern “ha fet les coses molt bé i ara hauríem de centrar les campanyes de comunicació cap al sud i el nord de França”.

CANVIAR EL MODEL TURÍSTIC DEL PAÍS

La Cambra de Comerç aposta per primar la qualitat del turisme i reduir-ne la quantitat per poder gestionar millor i amb més seguretat l’arribada de visitants al país. “Gràcies a l’actuació del Govern ens trobem a anys llum de la situació que viuen altres països, i això ens ofereix l’oportunitat de millorar en qualitat. Andorra ofereix unes garanties de seguretat molt bones i aquestes tenen un cost que el turista que vingui sap que ha de pagar”, va indicar Daban. Així, va puntualitzar que “no volem convertir Andorra en un destí de luxe, però tenim les eines per millorar la qualitat”.

tracking