justícia
La baixa mèdica d'un batlle paralitza la instrucció penal
L’atur de treball de Manel Santolària es preveu de setmanes, amb la qual cosa només quedarà Alexandra Terés a la secció ordinària
La justícia ha estrenat aquesta setmana noves dependències però la millora notable de les instal·lacions arriba en un moment molt delicat pel que fa als recursos humans i en una secció tan rellevant com la instrucció penal. Si ja estava sota mínims, amb només dos batlles ocupant-se’n després que el Consell Superior de la Justícia decidís no renovar Núria López, la baixa mèdica d’un dels dos jutges de primera instància, Manel Santolària, ha acabat d’agreujar-ho, fins al punt d’arribar a la paralització quan l’única batlle que quedarà fent aquesta tasca, Alexandra Terés, hagi de fer la guàrdia que li pertoca per torn i no pugui ocupar-se de les tasques ordinàries.
Les fonts consultades van assenyalar que la baixa de Santolària, que ha estat sotmès a una intervenció quirúrgica, podria ser de setmanes i per tant la situació preocupa, i el Consell Superior de la Justícia està avaluant què fer. Si ja per si mateix és un problema gran que un sol jutge s’ocupi de la instrucció penal ordinària, ho és més que durant una setmana tot quedi completament aturat. I això succeirà en dues setmanes, segons les fonts consultades, que és quan a Terés li toca ocupar-se del torn de guàrdia. Seria del 18 al 25 de setembre. I entre les opcions que estarien valorant des del Consell Superior hi ha la possibilitat que la jutge escurcés els dies de guàrdia, qüestió organitzativa que en tot cas necessita també la cooperació de la resta de companys.
La saturació
Plou sobre mullat en una secció que no tindrà noves incorporacions ens mesos perquè depèn de les noves places de batlle convocades i ara tot just arrenca la fase d’oposició amb dotze aspirants. El cap de Govern admetia aquesta setmana, en una visita a les noves dependències judicials, la preocupació per la situació, però també recordava que fins que no culmini el concurs convocat –i això vol dir la fase d’oposició i després la de formació que hauran de fer els escollits abans no puguin ser formalment batlles– la situació persistirà. Tot i així, també negava que hi hagi un problema generalitzat a l’administració de justícia.
La falta d’efectius agreujarà durant temps el col·lapse judicial, amb el consegüent perjudici per a l’administrat i amb derivacions que també afecten les arques de l’Estat, que és qui s’ha de fer càrrec d’eventuals indemnitzacions quan es constata un funcionament anormal de la justícia. I el Tribunal Constitucional ja s’ha pronunciat en aquest sentit en alguns casos recents. Els nous batlles poden trigar un any a ser operatius (la formació que han de fer després de superar el concurs és o de sis mesos o d’un any depenent si tenen experiència prèvia en l’àmbit judicial). Pot ser d’entre sis mesos si ja han exercit d’advocat o secretari judicial.
Fonts consultades van xifrar ara fa uns dies al Diari les conseqüències de la falta de mitjans humans. Amb la previsió que cada mes entrin 400 causes noves que s’hauran de repartir entre els dos batlles en exercici (que durant una setmanes només serà un) sumat al fet que actualment ja hi ha pendents 3.200 dossiers, el resultat són 8.000 causes en un any a tramitar entre les dues batllies, una xifra inassumible. Les fonts consultades pel Diari van assenyalar que el nombre òptim de causes per batlle és d’unes 300, molt per sota de les que tracten els jutges andorrans. La no renovació de la batlle suplent va deixar 700 causes a repartir i les fonts van recordar que quan un jutge agafa una causa que havia començat a tractar un altre company ha de començar de zero i, per tant, es retarda encara més tot el procediment.
LA SATURACIÓ I LA 'REVOLTA'
El nou contratemps que ha suposat la baixa de Santolària se suma a un situació ja molt complexa i crispada que va esclatar quan el Consell Superior de la Justícia va decidir no renovar la plaça la batlle suplent Núria López, quan ja era evident que la secció d’instrucció no es podia permetre perdre mans i, a més, quan López havia superat satisfactòriament les avaluacions. La crisi encara no està resolta perquè, a més, ha derivat en l’enuig del col·lectiu de jutges amb la membre del CSJ que els representa, Clàudia Arias, perquè consideren que no defensa els seus interessos.