reportatge

La lluita contra el plàstic

El projecte Plastic0pyr promou l’avaluació i la divulgació de l’impacte mediambiental sobre els ecosistemes fluvials d’alta muntanya.

La lluita contra el plàsticSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Eliminar els plàstics dels rius d’alta muntanya. Aquesta és la voluntat del projecte transpirinenc Plastic0pyr, que pretén desenvolupar eines que permetin avaluar i divulgar l’impacte ambiental del plàstic sobre els ecosistemes fluvials, la reducció de la producció de residus i la millora de la seva gestió, així com la participació de la ciutadania dins la investigació de la contaminació a causa dels plàstics i la creació de models d’aprofitament i substitució autosostenibles.

Els socis que formen part del projecte s’han trobat a Andorra aquesta setmana per definir els protocols per al desenvolupament del treball de camp del projecte, que se centra a analitzar la contaminació plàstica en ecosistemes fluvials d’alta muntanya, com ara rius o rierols, a través de diferents punts de mostreig i la posterior anàlisi de l’aigua obtinguda. En aquest sentit, la coordinadora del projecte, Helena Guasch, va explicar que el taller a Andorra ha servit per establir “protocols comuns” en els tres països, Andorra, Espanya i França, fet que representa compartir estratègies de gestió i una major interacció entre les parts que comparteixen objectius, maximitzant les sinergies positives.

Guasch va destacar que Plastic0pyr, a més de l’acció relacionada amb el mostreig en zones fluvials, també comprèn altres accions com, per exemple, l’anàlisi del cicle de vida dels plàstics, el foment de l’economia circular i la participació de la ciutadania a través de la creació de protocols. El tècnic de medi aquàtic de Govern Alain Grioche va manifestar que aquests projectes permeten “l’intercanvi, l’anàlisi i la cerca de solucions a problemàtiques comunes”.

tracking