reportatge
La lluita contra el plàstic
El projecte Plastic0pyr promou l’avaluació i la divulgació de l’impacte mediambiental sobre els ecosistemes fluvials d’alta muntanya.
Eliminar els plàstics dels rius d’alta muntanya. Aquesta és la voluntat del projecte transpirinenc Plastic0pyr, que pretén desenvolupar eines que permetin avaluar i divulgar l’impacte ambiental del plàstic sobre els ecosistemes fluvials, la reducció de la producció de residus i la millora de la seva gestió, així com la participació de la ciutadania dins la investigació de la contaminació a causa dels plàstics i la creació de models d’aprofitament i substitució autosostenibles.
Els socis que formen part del projecte s’han trobat a Andorra aquesta setmana per definir els protocols per al desenvolupament del treball de camp del projecte, que se centra a analitzar la contaminació plàstica en ecosistemes fluvials d’alta muntanya, com ara rius o rierols, a través de diferents punts de mostreig i la posterior anàlisi de l’aigua obtinguda. En aquest sentit, la coordinadora del projecte, Helena Guasch, va explicar que el taller a Andorra ha servit per establir “protocols comuns” en els tres països, Andorra, Espanya i França, fet que representa compartir estratègies de gestió i una major interacció entre les parts que comparteixen objectius, maximitzant les sinergies positives.
Guasch va destacar que Plastic0pyr, a més de l’acció relacionada amb el mostreig en zones fluvials, també comprèn altres accions com, per exemple, l’anàlisi del cicle de vida dels plàstics, el foment de l’economia circular i la participació de la ciutadania a través de la creació de protocols. El tècnic de medi aquàtic de Govern Alain Grioche va manifestar que aquests projectes permeten “l’intercanvi, l’anàlisi i la cerca de solucions a problemàtiques comunes”.