DIGITALITZACIÓ

Andorra tindrà agència de ciberseguretat l'any vinent

L’executiu està realitzant un estudi per saber quin seria el model que resultaria més operatiu perquè es pugui implementar

Andorra tindrà agència de ciberseguretat l'any vinentEduard Piera

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El programa de transformació digital del Govern, que impulsa el ministeri d’Ordenament del Territori i Telecomunicacions, inclou la creació d’una agència nacional de ciberseguretat destinada a protegir el país dels atacs a través d’internet. Aquest organisme complirà les funcions d’un Equip de Resposta davant Emergències Informàtiques (coneguts com a CERT o CSIRT) que vetlla per la seguretat dels sistemes d’informació públics i infraestructures tècniques privades.

“Per dur a terme el procés de digitalització, és important que tinguem en funcionament una agència de ciberseguretat i la voluntat és que aquesta estigui operativa durant l’any 2021”, ha explicat al Diari el secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures, Cèsar Marquina. El Govern està duent a terme un estudi comparatiu dels diferents models d’agències “per triar la que s’ajusti més a les necessitats del país i tingui un millor funcionament”, va explicar Marquina, que va afegir que s’ha destinat una partida de 42.020 euros per a aquests treballs preliminars.

Pel que fa al pressupost de l’agència, Marquina va ser prudent i va comentar que “dependrà del model que s’acabi escollint”. El CERT o CSIRT, com es coneixen aquest tipus d’agències a nivell mundial, vindria per cobrir, i ampliar, una tasca que ara mateix es fa des d’Andorra Telecom.

L’operadora de telecomunicacions va tenir un protagonisme destacat en el darrer atac a gran escala contra Andorra l’agost del 2016, quan una organització de ciberdelinqüents d’origen txetxè va saturar la xarxa d’internet a través d’atacs de denegació de servei contra llocs web privats del país en diversos dies. Els tècnics de seguretat de la parapública van poder fer front als atacs desviant el trànsit maliciós i impedint que posés en perill el conjunt de la xarxa.

Precisament, una de les principals funcions de l’agència seria la lluita contra possibles atacs informàtics i segrestos d’ordinadors. En aquest sentit, Marquina va destacar que “és molt complicat que es puguin evitar tots els atacs informàtics. Veiem que se’n produeixen a tots els països. El que hem de tenir és un equip que pugui reaccionar ràpidament per tal d’avortar-lo”.

Sobre les possibles afectacions dels ciberdelinqüents, el secretari d’Estat de Telecomunicacions explica que hi ha infraestructures d’una alta criticitat. “Si es produeix un segrest d’ordinador d’un particular té unes conseqüències, però si s’aconseguís segrestar els ordinadors d’una administració o d’una empresa important, les conseqüències serien unes altres. L’agència ha d’evitar que pugui passar.”

Els CERT estatals tenen una triple funció. En primer lloc, analitzar les vulnerabilitats de la xarxa o dels equipaments estratègics i recomanar les mesures de correcció. La segona de les atribucions és la intervenció operativa davant incidents de seguretat de la informació. Finalment, sovint també cobreixen un vessant divulgatiu i de conscienciació tant de les empreses com dels particulars. Amb l’impuls de l’agència el Govern també vol donar més garanties per tal captar empreses i inversors del sector.

UN PROJECTE ALINEAT AMB EL PROGRAMA DE TRANSFORMACIÓ DIGITAL

Cèsar Marquina ha dedicat gran part de la trajectòria professional a la seguretat de la informació i la gestió del risc i el frau. Provinent d’Andorra Telecom, on ha desenvolupat la seva carrera professional, va arribar a la secretaria d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures provinent de l’Oficina Digital de la companyia, que s’ocupa entre d’altres qüestions dels temes de ciberseguretat. Marquina, número dos del ministeri d’Ordenament del Territori, lidera el projecte de Transformació Digital d’Andorra, que es gestiona des de la Fundació ActuaTech. Es tracta d’un projecte transversal, que afecta pràcticament totes les àrees de la maquinària administrativa. El pla de digitalització compta amb l’acompanyament de la consultora KPMG, que va resultar guanyadora del concurs convocat la primavera passada per un import total de 375.000 euros. La mateixa KPMG ha estat també l’adjudicatària dels estudis previs per a la creació de l’agència de ciberseguretat. El concurs públic internacional sol·licitava una empresa que prestés assessorament per a la creació d’un equip permanent de resposta davant d’incidents de seguretat, el que els experts anomenen CERT o CSIRT. Els responsables del programa de sempre han tingut clar que el procés de digitalització, tant del sector públic com del privat, que comporta que gran part de la informació de país estigui al núvol, ha d’anar acompanyat del reforçament dels mecanismes de seguretat i prevenció de les amenaces.

Andorra tindrà agència de ciberseguretat l'any vinent

tracking