pandèmia mundial

Escoles a prova de Covid

Comença el compte enrere per a l’inici d’un curs atípic i les escoles treballen a contrarellotge per adaptar-se a les noves mesures de seguretat. El Col·legi Mare Janer ens obre les portes per ensenyar els canvis que han fet per vetllar per la seguretat dels estudiants.

Escoles a prova de CovidFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El 2020 es recordarà com l’any de la pandèmia, les mascaretes i el gel hidroalcohòlic. L’any en què es va aturar el món i vam haver de tornar a aprendre a viure en una nova normalitat en què les abraçades han perdut força i les salutacions amb un cop de colze han guanyat adeptes. Una nova normalitat que també ha fet que les escoles s’hagin d’adaptar a un seguit de mesures de seguretat. Així doncs, a les reunions de traspàs i als claustres en què s’havia de preparar el nou curs, enguany s’hi han afegit noves mesures de seguretat i d’higiene. En aquest sentit, des del Col·legi Mare Janer, la directora, Dolors Llobet, destacava que “normalment organitzar el curs costa, i més ara que hem hagut de fer una reestructuració de patis i menjadors, ja que al ser tres etapes educatives tenim tres horaris diferents”.

Pel que fa al protocol, segueixen la normativa que els ha marcat el Govern i, tal com indicava, “l’estem portant al màxim”. Un fet que, segons apuntava, “ha comportat temps” i no només en l’organització perquè, mentre que “abans hi havia professors que tenien lliure l’hora de sortida, ara tots faran entrades, sortides i patis”. Tot i això, tal com va apreciar Llobet, la resposta dels docents davant la mesura ha estat “molt bona” perquè “veuen que és necessari”. De fet, aquesta supervisió serà també la solució per a un dels moments que creen més incertesa entre els pares: l’arribada i la sortida de l’escola.

En aquest sentit, Llobet destacava que “s’implicarà més personal docent en la vigilància” i exposava que les files per anar al transport escolar es faran a la zona que té terra de goma del pati principal. Un altre element clau que evitarà les aglomeracions serà que l’escola habilitarà portes d’entrada diferents en funció del curs: “Infantil entrarà pel pati de barrufets o l’entrada principal i es dirigiran al gimnàs petit, que és on es reuneix infantil abans de pujar a les aules. Per contra, els alumnes de primària, que comencen les classes a la mateixa hora que infantil, utilitzaran l’entrada del pati. I la secundària no genera problemes perquè en aquell moment ja serà a les aules.” I en la sortida, tocarà mantenir els circuits diferents. A més, tenint en compte que els pares d’infantil 3 sí que podran acompanyar els nens a l’aula, el primer dia d’escola començaran 20 minuts més tard, a les 9 del matí, per evitar concentracions de persones.

Però les mesures de seguretat han implicat canvis més visibles en alguns casos. Els patis de l’escola i el poliesportiu llueixen unes línies blaves que delimiten l’espai que podrà ocupar cada unitat de convivència i al bosc de l’escola s’hi han hagut de fer remodelacions i petits murs així com la instal·lació d’unes pilones amb una cinta que separa les petites parcel·les per a cada aula. A més, per al menjador hauran de treure alguna filera de taules i ocuparan l’espai de la capella, separada del menjador amb una cortina, per ficar-hi més taules. “També hem modificat els horaris perquè coincideixin menys alumnes”, precisava.

A més, cada aula està mirant com garantir al màxim la seguretat dels infants amb mesures pròpies. La Mire, professora d’I5, detallava que han posat el nom de cada infant als llapis perquè “en aquesta edat acostumen a llepar-los i a posar-se les mans a la boca”. Així mateix, amb els materials com les ceres de colors, hi haurà una safata per cada dos nens. Pel que fa al material educatiu, cada alumne té la seva bossa marcada amb el nom on hi ha llibres i fitxes. Altrament, demanaran als pares que els facilitin una bosseta, encara que sigui de plàstic amb tancament hermètic, perquè un cop arribin a l’aula, hi puguin dipositar la mascareta.

Quant a la neteja dels espais comuns, cada vegada que s’utilitzi alguna instal·lació com el gimnàs o el laboratori, hauran de desinfectar el material i l’espai, així com ventilar-lo. Respecte a la situació actual, la directora del centre confessava que “ens fa respecte”. Però remarcava que “la nostra tasca és no angoixar les famílies, i per això seguirem totes les mesures”. “En les reunions de pares d’infantil, els pares estaven neguitosos sobre la tornada a l’escola i nosaltres hem de transmetre serenor”, afegia. Tanmateix, va expressar que la seva preocupació era saber quins alumnes havien passat pel cribratge, però el Govern els facilitarà una llista, així com tot el material higiènic i de protecció.

EXTREMAR MESURES EN EXTRAESCOLARS

El Govern va publicar un seguit de mesures excepcionals per fer front al coronavirus en les activitats extraescolars. Entre aquestes, destaca el fet que s’haurà de ventilar els espais com a mínim tres vegades al dia durant 10 minuts. D’altra banda, en cas que un infant presenti símptomes de malaltia aguda se l’haurà d’aïllar en una habitació que posteriorment s’haurà de desinfectar. En el protocol també es recomana disposar d’una persona encarregada de vetllar pel compliment de les mesures sanitàries. A més, en cas que siguin activitats amb contacte físic, s’hauran de realitzar amb grups de convivència i hauran de tenir un màxim de 15 integrants en infants d’entre 3 i 6 anys, i de 20 en edats superiors.

Escoles a prova de Covid

tracking