Fauna

Els banders fan 150 intervencions per recuperar aus ferides aquest any

Els agents han detectat un augment de serveis perquè hi ha més nidificacions en zona urbana

Els banders fan 150 intervencions per recuperar aus ferides aquest anyBanders

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una tórtora turca ha estat l’última au recuperada pels banders en les 150 intervencions que han fet aquest any per atendre ocells que recullen i alliberen a la natura o porten al centre de recuperació si tenen alguna lesió. El director de banders, Ferran Teixidó, destaca que els serveis fets fins dijous superen els 133 del 2019 i apunta que habitualment es tracta d’espècies que nidifiquen en zones urbanes i construïdes però que els mesos del confinament han provocat que més aus hagin fet els nius en espais on altres temporades no ho feien “com parcs i jardins” i això ha provocat més requeriments de ciutadans.

Les trucades que arriben a banders alerten que hi ha pollets sols o fora del niu o ocells ferits, moltes vegades per topar contra vidres reflectants com li va succeir dijous a la tórtora turca, “una espècie vinguda des de Catalunya, que s’ha adaptat”, que va xocar a un edifici al costat de Govern. El director de banders detalla que poden caure perquè “es queden estabornits” per l’impacte i reben avisos per recuperar-los i normalment només fa falta tornar-los al medi sense cap atenció.

Ferran Teixidó assenyala que la majoria de les aus que recuperen són d’aquí i en alguna ocasió són ocells que s’escapen, com lloros, tot i que incideix que les espècies que no viuen al Principat no resisteixen gaire “perquè el clima d’aquí veta molt” a qualsevol animal. Aquest any “ha estat rècord en la recuperació de falciots, un tipus d’oreneta, que s’ha vist afectat per les pluges i la calor”, indica el director de banders que remarca que els pollets sols s’han de deixar sense tocar-los perquè la mare vindrà a alimentar-lo i si algú se l’emporta cap a casa no tenen opcions de sobreviure.

Els banders també han recuperat aquest any algun voltor i rapinyaires com aligots ferits en topar amb cables elèctrics que s’han hagut de portar al centre de recuperació de fauna, o que han aparegut en zona urbana. Puntualment l’atenció és a ocells que passen per Andorra en rutes migratòries i els afecta una tempesta. I recorda Teixidó “que som a una zona de natura, hem de conviure amb ells i moltes espècies estan protegides o amenaçades”.

Recollida de serps

El que també acabarà en xifres molt elevades aquest any són les recuperacions de serps, n’eren 21 a finals de juny. Els avisos a banders comencen a baixar però encara n’hi ha com el de dijous passat per recollir una serp al magatzem d’una empresa a Aixovall. Remarca Ferran Teixidó que com la majoria de les intervencions era una culebra petita i que aquest any no hi ha hagut cap problema al Principat amb una serp i les intervencions han estat motivades perquè han d’anar obligatòriament a buscar-les per tornar-les al medi natural.

tracking