Col·lectius
Govern diu que l'ONU només recull l'opinió d'Stop Violències
Jover subratlla que l'organisme internacional ha posat en un llistat la informació que l'associació els ha comunicat i el que l'executiu ha respost
El ministre portaveu, Eric Jover, ha remarcat que no hi ha cap informe on Nacions Unides afirmi que Vanessa Mendoza i Stop Violències han estat represaliades pel Govern i que l'organisme internacional només reflecteix la informació que l'associació els hi ha facilitat. I ha precisat que en el llistat on figura aquest cas s'especifica també la comunicació que hi ha hagut entre l'executiu i l'ONU. Jover ha rebatut així les afirmacions d'aquest matí on Mendoza ha assegurat en un escrit que ella i el col·lectiu que presideixfiguren en un informe fet públic per Nacions Unides el 8 de setembre "com a represaliades del Govern".
Jover ha qualificat com "frases pomposes" les afirmacions de Mendoza i ha manifestat que la temàtica de l'avortament aixeca moltes passions i genera un debat que és interessant que es mantingui a la societat andorrana però que sempre s'ha de fer amb arguments "al voltant de la veracitat". El ministre ha recordat que Govern va considerar que Stop Violències havia fet unes declaracions molt greus que atacaven el sistema andorrà i els treballadors públics i per això va demanar a la fiscalia una anàlisi del que havia dit Vanessa Mendoz. I ha afegit que el cas ara està en mans del poder judicial i ja s'esclariran les responsabilitats s'i n'hi ha i l'executiu es desvincula de la causa.
Compareixença amb esparadrap
Mendoza ha comparegut en roda de premsa acompanyada de Clara Serra, lletrada del col·lectiu, i s'ha posat un esparadrap a la boca per escenificar que no farà cap nova declaració ""per evitar males interpretacions". El col·lectiu denuncia que Mendoza "es troba perseguida judicialment pel Govern" per les manifestacions que va fer sobre l'avortament i que han provocat una investigació en considerar la fiscalia que hi ha indicis de tres delictes per difamacions i calúmnies per les declaracions que va fer en un fòrum de l'ONU i en una entrevista radiofònica. I ha precisat que l'organització mundial considera represàlia "l'ús i abus de lleis per criminalitzar el treball de les persones defensores dels drets humans".
El que especifica el document de l'ONU és que el Comitè per a l'eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones (CEDAW) va enviar el novembre passat cartes confidencials a l'Estat per expressar la preocupació pel que consideraven mesures desproporcionades del Govern contra Stop Violències.
La petició d'informació del comitè de l'ONU es va fer després de la intervenció de Mendoza davant l'organisme a Ginebra per parlar sobre la situació de l'avortament a Andorra. L'organisme detalla que la presidenta de l'associació va ser convocada per la policia el 8 de novembre després de fer-se públiques les observacions finals del CEDAW i que el 17 de novembre el ministre Eric Jover va anunciar que s'havia demanat a la fiscalia que investigués la declaració de Mendoza davant el comitè per possibles indicis d'un delicte penal.
La resposta del Govern a la petició de l'ONU va ser una nota verbal el 9 de juliol passat on s'informava que tots els procediments judicials s'havien interromput per la pandèmia de la Covid-19 i que la fiscalia estava analitzant acuradament les declaracions de Mendoza a diferents fòrums.
La lletrada d'Stop Violències ha llegit un comunicat davant la premsa on s'afirma que des de que va començar el que qualifiquen com "caçera de bruixes" tant Mendoza com l'associació està sent víctima "'d'opressió estructural, contaminant l'opinió pública a través de diversos mitjans, incendiant les xarxes, embrutant la imatge i l'honor de la presidenta i coaccionant l'opinió pública amb enquestes que inciten l'odi i desprestigien la feina de l'associació".
El col·lectiu feminista atribueix aquesta situació de represàlies que afirmen constata l'ONU al fet que "no es pot parlar de respecte ni de drets quan l'actual Govern ens criminalitza i posa a la disposició de l'opressió i la persecució, les eines públiques que haurien de protegir i cuidar a la ciutadania".
L'associació remarca que s'ha de provar la culpabilitat de Vanessa Mendoza i demanen que es preservi la presumpció d'innocència. La lletrada del col·lectiu ha assenyalat que l'ONU segueix l'evolució de la investigació judicial per uns delictes que comporten fins a quatre anys de presó i ha reclamat la tasca de la presidenta d'Stop Violències com "defensora de drets humans i experta en violència cap a les dones".