Justícia

El Col·legi d'Advocats afirma que DA “ignora o no veu” la realitat

Resposta a la negativa d’una segona moratòria a la llei del Codi de procediment civil

El Col·legi d'Advocats afirma que DA “ignora o no veu” la realitatFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Lluny de normalitzar-se la situació de la justícia s’obren nous fronts que són motiu de polèmica. Ara, arran de la posició del grup parlamentari demòcrata d’oposar-se a la insistent demanda del Col·legi d’Advocats d’aprovar una segona moratòria per evitar que la llei del Codi de procediment civil entri en vigor, ja que per al col·legi “negar aquesta situació és no voler veure la realitat o ignorar-la.

Sembla bastant difícil que dues visions tan oposades aconsegueixin un posicionament comú, tenint en compte que des del ministeri de Justícia tampoc es veu de bon gran retardar aquest text. Mentre que els parlamentaris de la majoria el veuen com una millora legislativa que dotarà de més agilitat la Batllia, en opinió de la junta dels advocats el seu efecte serà tot el contrari, i agreujarà el retard que “és extensiu a totes les seccions de la Batllia”.

La negativa de Demòcrates no ha agradat, fins al punt que el col·legi –poc procliu a fer manifestacions públiques– va emetre ahir un comunicat per replicar les manifestacions de Carles Enseñat i respondre a la defensa que el president dels demòcrates va fer de la llei que ja va ser motiu d’una primera moratòria.

Els representants dels lletrats recorden una sentència del Tribunal Constitucional que posa en relleu que “el Ministeri Fiscal denuncia els problemes estructurals existents en els batlles que instrueixen els processos de criminalitat organitzada”, i el mateix tribunal “insta qui ostenti les competències oportunes per dotar de mitjans materials i humans els tribunals i garantir així els drets dels justiciables”.

Tampoc ha agradat que s’atribueixi la posició del col·legi a la pressió d’un grup d’advocats, ja que per al col·legi el problema rau en la dificultat d’aplicació del codi en el context actual que viu la Batllia, “no recau en l’oralitat del procediment, puix tots els nostres col·legiats ja estan acostumats a assistir a vistes orals i han pogut assimilar les noves pautes processals a través dels cursos que el col·legi els ha facilitat. A més, es dona per fet que en plena pandèmia no és convenient fer canvis en una Batllia que acumula retards que estan obligant l’Estat a pagar indemnitzacions.

Pel que fa a la llei d’accés electrònic, el col·legi defensa la modernització de la justícia, “però de res serveix una justícia moderna si no atén amb celeritat els drets dels ciutadans”, afegeix.

tracking