Pandèmia mundial
El confinament va frenar l'activitat hospitalària
Els ingressos, les visites a urgències i les intervencions del bloc quirúrgic es van reduir a menys de la meitat durant el confinament
La pandèmia de Covid-19 no només va aturar els sectors econòmics sinó que, durant els mesos de confinament, també es va reduir l’activitat a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Hi ha diversos indicadors que mostren com el coronavirus va centrar tota l’atenció dels professionals, com les hospitalitzacions, les visites d’urgències i les intervencions al bloc quirúrgic. A més, des del primer moment les autoritats sanitàries van desaconsellar a la població que acudís al centre hospitalari en cas de tenir símptomes, i les avaluacions es van derivar als metges referents o al CIC (Centre Intermedi de Control).
Així doncs, el nombre de pacients visitats entre el març i el maig d’enguany són menys de la meitat dels que van passar a consulta mèdica durant el mateix període durant el 2019. En aquests tres mesos, l’any passat es van visitar 9.749 pacients en total, i la xifra mensual superava les 3.000 visites. Per contra, les xifres d’enguany són molt diferents, amb un total de 4.653 visites des del març fins al maig, dada que implica una mitjana de 1.550 pacients al mes. Tot i això, destaca que el mes que menys pacients van anar al servei d’urgències va ser l’abril, quan 929 pacients s’hi van desplaçar. Pel que fa als altres dos mesos, al maig es van visitar 1.496 pacients, però va ser al març quan hi va haver més afluència de persones, amb un total de 2.228 pacients, però cal tenir en compte que no va ser fins a mitjans de mes que no es va confinar la població. A partir del maig, el nombre de visites va tornar a créixer i al juny ja se situava als 2.087 pacients atesos a urgències, una xifra que sumava 500 visites de cara al juliol.
Més de 200 ingressos de Covid
Des que es van detectar els primers casos de SARS-CoV-2 al febrer, han estat 206 les persones ingressades a l’hospital per coronavirus. Tot i que cal tenir en compte que el SAAS només disposa de les dades actualitzades fins al juliol i, per tant, la xifra actual és més elevada. El mes que més hospitalitzacions per Covid-19 hi va haver és el març, amb 102, seguit de l’abril (75) i el maig (20). La resta de mesos no es van superar els cinc ingressos. En termes generals, els ingressos durant el confinament, especialment el març i l’abril, també es van reduir a la meitat en comparació amb el 2019. En aquests dos mesos l’any passat hi va haver un total de 1.235 ingressos mentre que el 2020 van ser 599 les hospitalitzacions del març i l’abril.
Quant a l’activitat del bloc quirúrgic, és més difícil de quantificar perquè entre l’abril i el desembre del 2019 es van dur a terme obres en aquest espai i la seva capacitat es va reduir a la meitat. Així doncs, entre el gener i principis de març es van dur a terme les intervencions quirúrgiques no urgents que es van haver d’ajornar. Tot i això, s’aprecia una clara davallada de l’activitat, sobretot a l’abril i al maig, quan el 2020 n’hi va haver 148 i 91 intervencions mentre que el 2019 se’n van fer 371 i 304 respectivament. Amb tot, des del SAAS apunten que “el nombre d’intervencions s’ha recuperat en els darrers tres mesos i s’ha donat sortida a totes les que es van ajornar”.
ESCOTER VALORA QUE NO HI HA HAGUT UN AUGMENT DE TRASTORNS DE SALUT MENTAL
El cap de l’àrea de Salut Mental de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, Joan Escoter, va destacar al Diari que “en l’actualitat encara no estem veient un clar efecte del confinament i de la crisi econòmica” en la salut mental de la població. Una afirmació que sostenia detallant que no han experimentat un augment d’ingressos, urgències o consultes externes que constatin un augment dels trastorns lligats a la pandèmia de coronavirus. Amb tot, valorava que “sí que es comença a notar una mica més de preocupació en les visites de Consulta Externa per part dels usuaris”. Una preocupació que no és suficient per afirmar que ha augmentat aquesta problemàtica, ja que no s’aprecien clarament aguditzacions o recaigudes ni tampoc més visites o trucades. Tot i això, el doctor va indicar que “és molt probable que d’aquí a unes setmanes es pugui començar a notar” amb un augment d’estats d’ànim depressius o ansiosos. A més, cal destacar que cada vegada són més les persones que es veuen forçades a recórrer a entitats com la Creu Roja, ja que la seva situació econòmica ha empitjorat arran de la Covid-19. És possible que aquesta circumstància afecti la salut mental de les persones.