Pandèmia mundial

Les notes més esperades

La Jonca i l’Onca es trobaran per primera vegada a l’Auditori Nacional en el tradicional concert de Meritxell que se celebrarà avui al migdia. En el recital s’interpretaran diverses obres, una d’elles en record a les víctimes de la Covid-19.

Les notes més esperadesÀLEX TENA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tornar a emocionar-se, tornar a sentir, tornar a tocar acompanyats després de tants mesos fent cultura des de la distància. Silenci de negra. Silenci de corxera i cinc corxeres, sol i do. Aquestes seran les primeres notes que ompliran l’Auditori Nacional aquest migdia en el tradicional concert de Meritxell. L’incoronazzione di Dario RV 719, d’Antonio Vivaldi, serà l’encarregat d’obrir l’audició. Un allegro en uns moments certament foscos per a la societat.

La Fundació Onca dia rere dia planta cara al virus i, malgrat les dificultats, es reinventa per no aturar la cultura, aquell conjunt de coneixements i idees que va omplir moltes estones les llars durant el confinament. Així, la fundació ha volgut preparar un concert de celebració en què, per primera vegada, la Jonca i l’Onca es podran veure plegades tocant per aquesta ocasió. A l’escenari es veuran un total de 35 músics, 24 de la Jonca i la resta de l’Orquestra Nacional. A més, el director serà el violinista de la formació Jordi Coll. Sense deixar de ser protagonistes els joves músics, els professionals ajudaran la formació de la Jonca. A més, la fundació ha decidit prescindir dels músics vinguts de fora del país com a prevenció del virus. Tampoc hi haurà instruments de vent per les dificultats que presenta a nivell d’organització. Així, les cordes i els teclats seran els únics instruments que es podran veure en un concert que no oblidarà les víctimes de la Covid-19. La darrera peça serà L’última primavera, d’Edward Grieg, una melodia andante que les homenatjarà.

Els joves ja feia dies que assajaven, però no va ser fins ahir que es van retrobar les dues formacions a l’escenari. Això sí, tots amb mascareta i mantenint la distància de seguretat entre ells. Però els intèrprets no són els únics. També el públic haurà de seguir unes normes de seguretat, segons els protocols establerts pel ministeri de Salut quant a la producció de concerts i espectacles.

L’aforament passa de 400 persones a només 160. Dues persones del mateix nucli familiar podran estar juntes, però s’hauran de deixar una distància de dues butaques amb les altres dues persones. A més, s’ocupa una fila sí, una fila no. I no només això, els assistents hauran de seguir unes línies marcades a terra i els responsables de l’auditori acompanyaran en tot moment el públic i els acomodarà.

Qualsevol mesura de prevenció és benvinguda per garantir la seguretat i que el país pugui, de mica en mica, retornar a la normalitat cultural i al desenvolupament correcte dels esdeveniments. Tot i això, la fundació va explicar al Diari que ara mateix tenen molts projectes en cartera però que no poden desvelar-los al no saber com evolucionarà la pandèmia. Confien, però, que el concert de Meritxell, que esperen amb tanta il·lusió, serà la primera mostra que la cultura és segura, un emblema que ha traspassat mundialment.

Les notes més esperades

tracking