política
Espot anuncia un dèficit de 165 milions en dos anys
El cap de Govern ha repassat en una hora i tres quarts les línies mestres del seu executiu per a la legislatura
El cap de Govern, Xavier Espot, ha comparegut aquesta tarda davant del Consell General per exposar les línies mestres del seu executiu per aquesta legislatura en la primera jornada del Debat d'Orientació Política, que continuarà demà amb la rèplica dels grups parlamentaris i s'allargarà fins divendres. En la intervenció, que ha durat una hora i tres quarts, Espot s'ha centrat especialment en les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19, així com les mesures adoptades per pal·liar els seus efectes.
El cap de Govern ha destacat que una d'elles és l'obligació de canviar les previsions de dèficit, el qual ha anunciat que serà de 100 milions d'euros per al tancament de l'exercici del 2020 i de 65 milions per al del 2021, en aquest cas incloent els crèdits necessaris per implementar el pla d'acció Horitzto 23. "Una xifra que només es justifica per l'excepcionalitat del moment actual", ha remarcat el líder de l'executiu, que ha assenyalat que s'ha posat en marxa operacions d'increment de la capacitat d'endeutament per un valor de 275 milions, que ajudaran a fer front als 165 milions d'euros de dèficit durant aquest any i el següent (el passat abril s'havien previst 179 milions). Aquest endeutament s'estructura en 50 milions en una pòlissa de crèdit bancària, 125 milions provinents de l'emissió de deute patriòtic i una operació de préstec amb Crédit Agricole per un valor de 100 milions.
En aquest sentit, ha remarcat també que durant els darrers mesos s'ha incrementat la xarxa internacional de contactes per dotar de més fortalesa les finances nacionals. Ha recordat que el 26 de maig, Andorra va esdevenir membre del Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa i la previsió és entrar al Fons Monetari Internacional el mes vinent. Així mateix s'està treballant per la integració al Banc Europeu d'Inversions.
Connexions àeries i terrestres
En relació al Banc Europeu d'Inversions, Espot ha assenyalat que el Govern té la intenció de col·laborar amb l'entitat per estudiar una connexió ferroviària transpirinenca entre Andorra, França i Espanya, i entraria en el capítol de la diversificació de les vies d'accés al país, tot i que amb un horitzó més llunyà. Els objectius més propers quant a infraestructures són l'aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell, així com l'heliport nacional, que ha de servir com a complement. Sobre aquest darrer ha assenyalat que actualment s'estan realitzant els estudis d'impacte acústic per determinar quina seria la millor ubicació per connectar la infraestructura aeroportuària d'Arfa amb el centre d'Andorra.
Parc tecnològic a l'antiga seu d'Andorra Telecom
Un dels punts en què ha fet èmfasi el cap de Govern és el futur parc tecnològic que preveu desenvolupar en un termini de dos anys i que s'ubicarà a l'espai on hi havia l'antiga Andorra Telecom, al centre de la capital. Aquest projecte ha de servir per atreure empreses innovadores i "esperonar nous sectors econòmics basats en la recerca, el desenvolupament i la innovació". Espot també ha assenyalat que aquest parc tecnològic, que també acollirà l'espai expositiu cultural que s'ha perdut pel tancament de la sala Art al Roc per part del comú d'Escaldes, es complementarà i "crearà sinèrgies" amb la futura zona franca, que "ha de servirper millorar la competitivitat del nostre comerç i per atreure noves activitats econòmiques d’alt valor afegit".
Pensions més altes i augment de les subvencions
Per altra banda, Espot ha fet algunes promeses a diferents sectors del país. La més rellevant és una millora del poder adquisitiu de les pensions més baixes, "com ja hem fet en el passat". Una qüestió que ha lligat amb l'augment progressiu del salari mínim fins assolir el 60% del salai mitjà. A més, ha dedicat una part important al sector agrícola i ramader, per al qual s'està treballant en una llei òmnibus que modifiqui la llei general d'ordenament del territori. El líder de l'executiu ha assenyalat que es posarà en marxa noves línies d'ajuts directes i indirectes al sector, que estaran orientades a la conversió cap a la producció ecològica i el benestar animal, i que suposaran un "increment notable de l'ordre del 10% dels recursos econòmics públics que es destinen al sector primari".
L'altre sector amb el qual s'ha compromès a un augment dels ajuts és el cultural. En aquest sentit ha destacat que és un dels més afectats per la crisi provocada per la pandèmia i ha assegurat que "el Govern seguirà acompanyant el teixit artístic i cultural del país en l’adaptació a la nova normalitat". Espot ha afegit que es destinaran un 20% més de subvencions, a més d'un espai al nou parc tecnològic.