Debat d'orientació política
Espot no surt del guió
El cap de Govern centra gran part de la primera intervenció en la gestió de la crisi sanitària i en les accions de l’Horitzó 23
La primera jornada del debat d’orientació política va mostrar el cap de Govern, Xavier Espot, en una posició alineada amb les tesis que ja havia exposat durant la presentació de l’Horitzó 23 i sense grans nous anuncis. El líder de l’executiu es va cenyir al guió que va presentar al juliol amb les línies marcades pel projecte Horitzó 23, que replanteja el pla de legislatura tenint en compte els canvis provocats per la pandèmia. El discurs també va servir perquè Espot defensés la gestió feta pel Govern de la crisi de la Covid-19 i va exalçar la responsabilitat de la societat durant la crisi i la bona imatge oferta pel Principat, a més de repassar les xifres sanitàries i econòmiques que se’n derivaven.
La intervenció del líder taronja es va iniciar amb un repàs de les diferents actuacions que des de l’executiu s’han pres durant la pandèmia i va destacar la importància de les mateixes per tal de mantenir els llocs de treball i el teixit econòmic i social del país. Així doncs, i a tall d’exemple, Espot va parlar de les suspensions temporals de contractes de treball, que va qualificar com a “generoses” per a totes les parts.
Habitatge, salaris i pensions
Espot també va fer una repassada general a alguns dels principals problemes que ha d’afrontar el país, més enllà de la Covid-19, com és l’habitatge, els salaris i les pensions, però sense anunciar noves mesures. En el primer cas, el demòcrata es va refermar en algunes accions ja conegudes com ara la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge.
Pel que fa a les altres problemàtiques, el cap de Govern va manifestar la voluntat de l’executiu d’augmentar les prestacions més baixes, però sense concretar-ne els imports i la temporalització. Pel que fa al futur del sistema de pensions, Espot va recordar que “els estudis actuarials són clars”, i que caldrà “adoptar mesures en diversos fronts” per evitar que la branca de jubilació entri en dèficit. En el cas dels salaris, va reiterar que en el cas del mínim hi haurà un “un augment progressiu fins assolir el 60% del salari mitjà” a final de legislatura.
Sempre seguint les directrius d’Horitzó 23, Espot va fer una pinzellada sobre les fortaleses i les debilitats del país, que la pandèmia ha posat al descobert. Així doncs, va fixar com un dels principals reptes a afrontar l’adopció de polítiques en matèria de transició energètica i del canvi climàtic. A més a més, va posar en el debat elements que semblaven oblidats, com és la implementació del transport per cable. Amb relació a la justícia, el cap de Govern va voler minimitzar la problemàtica existent, i la va circumscriure a moments puntuals i només en l’àrea d’instrucció.
Finalment, Espot va afirmar que durant la pandèmia “la identitat andorrana potser té més bona salut de la que ens pensàvem”, tot recordant el paper de la ciutadania, i va destacar que “hem vist com Andorra, des de la seva humilitat, podia ser un model i un referent per a d’altres societats”. El cap de Govern va concloure que “tenim l’obligació de treballar plegades (totes les institucions) per preservar aquesta identitat cívica”.
EL GOVERN NO APUJARÀ ELS IMPOSTOS PERÒ REPLANTEJARÀ LES DEDUCCIONS
El cap de Govern, Xavier Espot, va afirmar que l’executiu que encapçala no té previst realitzar un augment dels diferents impostos del país. Així doncs, Espot va manifestar que “tampoc no arreglaríem res, al meu entendre, amb un augment generalitzat dels impostos directes”, i va apel·lar a mantenir “la competitivitat fiscal d’Andorra, sense augmentar els tipus de les principals figures impositives”. Així doncs, i a tenor de les paraules del cap de Govern, l’impost de societats, l’IRPF o l’IGI es mantindran estables. En aquesta matèria, va completar el discurs anunciant que hi haurà un “replantejament” sobre les deduccions i que segurament se n’anul·laria alguna i se’n crearien de noves. El que sí que es portarà a terme és la creació de diferents taxes relacionades amb el medi ambient. Així doncs, durant aquesta legislatura, l’impost sobre les emissions de CO2 dels hidrocarburs o la taxa turística han de veure la llum. Espot va destacar que aquestes figures “no tenen com a objectiu eixugar el deute provocat per la Covid-19”.
LES CLAUS DEL DISCURS
1. Govern crearà un laboratori d’epidemiologia El cap de Govern va afirmar que es treballa en la creació d’un laboratori nacional d’epidemiologia i que, a més a més, es crearà una àrea de cirurgia major ambulatòria que augmentarà la capacitat de llits d’UCI. 2. Aposta per establir una història social compartida En matèria social, una de les principals actuacions que vol crear l’executiu és la d’una història social compartida, que serveixi per tal d’agilitzar i facilitar els tràmits de les persones que necessitin alguna ajuda. 3. L’habitatge, una qüestió entre Govern i comuns Per tal de resoldre la problemàtica de l’habitatge, especialment el de lloguer, Espot va instar tant Govern com comuns a treballar conjuntament i va afirmar que la creació de l’institut nacional és a prop. 4. El PIB caurà un 15% i el dèficit serà de 165 milions Una de les principals conseqüències econòmiques de la pandèmia serà la caiguda del PIB, que Espot va situar al 15%, mentre que el dèficit acumulat dels anys 2020 i 2021 està xifrat en 165 milions.