Pandèmia mundial

Més contagis que a la primera onada Covid

El rebrot genera 897 infectats però la pressió sobre el sistema sanitari és ara mateix baixa

Més contagis que a la primera onada Covid

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les persones contagiades per Covid-19 en la segona onada de la pandèmia van superar ahir les que van emmalaltir en el primer brot. Segons les dades del ministeri de Salut, ja són 897 les persones que han donat positiu per coronavirus en el rebrot. Quan es va donar per tancada la primera onada, el nombre total de contagiats detectats va ser de 856. Tot i això, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va comparèixer conjuntament amb el portaveu del Govern, Eric Jover, per actualitzar les dades sanitàries, va destacar que malgrat haver-hi més contagiats la pressió sobre el sistema sanitari és sensiblement menor que en el primer brot.

El ministre va explicar que hi ha més positius perquè s’estan fent moltes més proves que en la primera onada i que el nombre d’hospitalitzacions actuals no té res a veure amb el que hi havia en els pitjors moments de la pandèmia. Ara mateix hi ha set persones a Meritxell, cinc a planta i dues a l’UCI amb ventilació assistida. Si es compara amb els 65 hospitalitzats, 19 dels quals a l’UCI ventilats, del brot inicial, “la pressió sobre el sistema sanitari és ara mateix molt baixa”.

Martínez Benazet va indicar que hi ha un 5,9% d’ocupació de llits a l’hospital respecte a la capacitat disponible i en el cas dels malalts amb ventilació, l’ocupació és del 3,8% dels recursos disponibles. “Són xifres realment molt baixes”, va insistir el ministre, que va afegir que la incidència acumulada és de 2.142 per cada 100.000 habitants, “xifres pròpies d’una gran ciutat”, que la taxa de reproducció de la malaltia és d’1,45 i que la de letalitat és del 3,2%.

Quant a l’edat mitjana dels malalts, Martínez Benazet va indicar que continua sent molt més baixa a la segona onada que a la primera, quan les persones que van emmalaltir de més gravetat eren d’edat molt avançada. “La gent gran es protegeix més i és en les relacions socials quan hi ha relaxament de les mesures de protecció”, va indicar el ministre, que va anunciar que aquesta setmana s’estan fent cribratges als centres sociosanitaris sense cap afectació, per ara, entre els residents.

Des que es va donar per iniciada la pandèmia a Andorra a mitjan març, un total de 1.753 persones han estat diagnosticades positives per coronavirus. Ara mateix hi ha 497 malalts actius i s’han recuperat 400 de les persones contagiades en el rebrot.

Noves mesures restrictives

El ministre de Salut i el portaveu del Govern van insistir en la necessitat de respectar les noves mesures adoptades per restringir les interaccions socials. “Hem de fer un esforç per situar per sota de l’1 la taxa de reproducció de la malaltia”, va dir Martínez Benazet, que va recordar que és imprescindible que hi hagi una bona temporada d’hivern. “Si l’economia no funciona bé la salut no funciona bé”, va sentenciar.

Respecte a les mesures que van entrar en vigor ahir, hi ha hagut un petit canvi en les referides a les activitats dirigides als centres esportius. Es permetrà fer-les en grups d’un màxim de cinc persones, sempre les mateixes, i amb un professor. Es tracta de centres que tenen espais més grans i en els quals es poden salvaguardar les mesures de seguretat.

Jover, d’altra banda, va explicar que s’han obert cinc expedients sancionadors a locals de restauració i bars per no respectar les normes relacionades amb el port de la mascareta o per superar l’aforament permès. Les sancions són de 1.001 euros en alguns casos i de 3.001 en altres i els denunciats encara poden presentar les al·legacions pertinents.

Més hores d’‘Stop labs’

L’aparcament de Prat de la Creu és l’únic espai habilitat perquè els ciutadans es realitzin les proves per detectar la Covid. Ara mateix són sis els stops labs, quatre gestionats per la Creu Roja i dos pel SAAS. L’horari de funcionament s’ha allargat a dotze hores els caps de setmana i serà de vuit del matí a vuit del vespre com passa els dies laborables.

Per últim, Medi Ambient ha decidit suspendre la Fira del bestiar prevista per a l’octubre.

DOTZE CLASSES TANCADES I SIS AULES MÉS AMB ALUMNES AÏLLATS

Dotze classe hi havia ahir aïllades per positius de Covid-19. Hi ha quatre aules al col·legi Sant Ermengol; dues a l’escola andorrana de segona ensenyança d’Ordino; dues a l’escolana andorrana de primera ensenyança d’Encamp; una a l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp, una a l’escola bressol de Canillo, una l’escola francesa d’Encamp; una la francesa d’Ordino, i una al col·legi Janer. Hi ha sis classes amb alumnes aïllats, però obertes.

Més contagis que a la primera onada Covid

tracking