Debat d'orientació política
Consell descafeïnat
La segona jornada parlamentària transcorre amb un to més calmat de l’habitual i se centra en la creació de pactes d’Estat pels grans temes pendents
Segona jornada del debat d’orientació política sense foc. El discurs incendiari de retrets i crítiques directes al qual ens havia acostumat el PS, ahir va desaparèixer per optar per un to plàcid i farcit de propostes de pactes d’Estat. Pere López va afegir-ne sobre la taula dos més, a part dels que ja s’arrosseguen de temps anteriors: un per encarar la problemàtica de l’habitatge de lloguer i l’altre per posar negre sobre blanc amb les dificultats que viu el sistema judicial. El segon va ser pràcticament descartat a l’instant pel cap de Govern, Xavier Espot, que va argumentar que cal afrontar el problema amb un format que sigui més ràpid i àgil, mentre que el d’habitatge va quedar més en l’aire. “Davant la insuficiència de propostes per part del Govern, els socialdemòcrates proposem arribar a un consens polític per a l’assoliment d’un pacte d’Estat pel dret a l’habitatge que sigui el catalitzador d’un pla nacional a cinc o sis anys vista”, va argumentar López.
Espot, però, es va mostrar més aviat escèptic amb les propostes del socialdemòcrata i va dubtar de la seva veritable intenció, retraient-li que “en els moments més crítics de la pandèmia no vaig trobar mà estesa en vostès”. Per al líder demòcrata, l’estratègia de López es basa a vendre “emocions” i fer propostes “irrealitzables” que només fa “perquè està a l’oposició i no les ha de dur a terme”, recuperant la frase de Josep Pla i llençant a l’aire la pregunta: “I tot això, qui ho paga?”.
En una nova jornada sense pujades de to, la Covid-19 va tornar a centrar bona part de les intervencions, que en el cas dels grups de la majoria no van aportar cap matís al discurs genèric inicial d’Espot. Els grans temes pendents, més enllà de la crisi sanitària, van agafar ahir una mica més d’espai, especialment per la insistència que en van fer els dos grups de l’oposició. L’habitatge i la justícia van centrar les rèpliques, però també s’hi van afegir les pensions, el sistema sanitari i l’acord d’associació amb la Unió Europea. En definitiva, pactes d’Estat per tots els grans temes que cal afrontar. “Abans d’encetar més pactes, hauria de sumar-se o donar resposta els que ja s’han posat sobre la taula”, va etzibar-li Espot a López amb especial referència a l’acord per a la sostenibilitat de les pensions que requerirà “mesures impopulars”.
A l’altra banda de l’oposició, el líder de terceravia va reclamar que s’actualitzin els estudis actuarials sobre el futur de les pensions, ja que “s’han fet en un cotext de bonança econòmica que la Covid-19 ha canviat”. En un discurs breu i concís, Josep Pintat va ser força crític amb el full de ruta Horitzó 23 i va reclamar a Espot que demanés ajuda a la Unió Europea. “Vagi a Brussel·les, demani diàleg, reunions, no tingui por del no”, remarcava. En la rèplica, el cap de Govern el va qualificar de “pessimista” i va afirmar que “veu només núvols negres a tot arreu”. “La UE no és Santa Bàrbara, no ens en podem recordar només quan trona”, va argumentar el demòcrata.
De projectes nous pocs van sortir a la llum. Més enllà de la insistència del conseller de CC, Carles Naudi, per estudiar el cultiu de cànnabis terapèutic, la resta de discursos de la majoria, pronunciats pel liberal Ferran Costa i el demòcrata Carles Enseñat, van ratificar sense objeccions el discurs d’Espot celebrant la bona entesa del Govern de coalició.
PROPOSTA DEL PS CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Les intervencions dels grups parlamentaris van deixar entreveure ahir algunes de les propostes de resolució que es presentaran i votaran avui al Consell General. Més enllà dels pactes d’Estat, el president del grup socialdemòcrata, Pere López, es va mostrar especialment preocupat per l’increment de casos de violència de gènere durant el confinament segons les dades que Espot va facilitar dimecres. És per això que la formació planteja una proposta de resolució contra la violència de gènere. “Cal que mobilitzem tots els recursos disponibles, en destinem d’altres de necessaris i coordinem l’acció des d’una única perspectiva”, va argumentar el conseller, a més d’afegir que també cal invertir en “formacions útils, dirigides als equips d’atenció a les víctimes (essencialment policia, sanitaris i justícia”. El grup liderat per López no va deixar passar l’oportunitat per reiterar la seva aposta per despenalitzar l’avortament. “Volem que es reconegui el dret de les dones a no dur a terme un embaràs fruit d’una violació, amb un fetus no viable o amb malformacions greus o un embaràs que posi en risc la vida de la gestant”.