Préstec de 12 milions del Banc de Desenvolupament
L'organisme europeu dona ajuda a Andorra per cobrir les despeses associades a la pandèmia
El Consell d’Administració del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB) ha aprovat aquest migdia un préstec per valor de 12 milions d’euros que anirà destinat a cobrir totes aquelles despeses associades a la Covid-19 en matèria de salut. En aquest sentit, la sol·licitud que Andorra va traslladar el passat mes de juny ha estat validada per l’ens i només resta que el Govern traslladi la documentació legal per a rubricar l’acord. D’aquesta manera, Andorra podrà disposar del fons fins al 31 de desembre de 2021 i l’accés a aquest probablement estarà actiu a partir de novembre. El ministre de Finances, Eric Jover, ha destacat "la rapidesa amb que s'ha pogut concertar l'operació" i ha elogiat la bona feina "dels tècnics del BCDE i del Govern". El ministre ha recordat que fins al maig, Andorra no era membre de la institució financera. Pel que fa als terminis, jover ha comentat que "es retornarà durant 15 anys" però que s'estava negociant que hi hagués un període de carència. En relació als tipus d'interès, el ministre ha comentat que "no està tancat" però que "evidentment estarà per sota dels de banca comercial".
Finalment, Jover ha recordat que "el Govern no necessitava aquests diners per fer front a les despeses de la Covid-19, però ens servirà per mantenir l'estratègia de diversificació de deute". Amb aquest préstec es vol cobrir les despeses sanitàries que ha hagut d’assumir l'executiu per combatre la Covid-19 i alhora poder fer front a eventuals necessitats que es derivin pròpiament de l’evolució de la pandèmia. Per aquest motiu, des del CEB contemplen fins a sis blocs on es podrien destinar els 12 milions d’euros; la contractació de nou personal sanitari (metges, infermeres i auxiliars d’infermeria); la remuneració de les hores extraordinàries de personal mèdic i no mèdic; l’adquisició d’equipament mèdic; el subministrament de material farmacèutic com medicaments o proves diagnòstiques; l’equipament de material de protecció individual com mascaretes, guants o gel hidroalcohòlic; i, en darrer lloc, l’ampliació de llits d’UCI.
Com a tasca de control, el CEB exigirà de forma semestral uns informes de seguiment per demostrar que no hi ha cap ús fraudulent dels diners. Per tot plegat, el governador del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa, Rolf Wenzel, va expressar la importància de “millorar la resiliència del sistema de salut” del país donant suport econòmic perquè “els serveis públics vitals es mantinguin operatius”. Així mateix, cal recordar que Andorra és membre del CEB des del passat 26 de maig i compta amb una participació del 0,09% del capital al haver abonat una quota de 2,8 milions d’euros per a la seva adhesió.