afers exteriors
Espot defensa el multilateralisme contra la crisi
Afirma davant l’ONU que la pandèmia és una oportunitat per a fer un model més sostenible
El cap de Govern, Xavier Espot, va fer una defensa aferrissada del multilateralisme, per tal que el món es pugui reconstruir després de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19. Així doncs, Espot, en el seu discurs d’ahir davant la 75a Assemblea General de l’ONU, que es va haver de celebrar de manera telemàtica a causa de la pandèmia, va remarcar que “on a vegades la diplomàcia tradicional no arriba, ho fa l’ONU gràcies al multilateralisme” i va recordar que “les Nacions Unides no han cessat els esforços per planificar i oferir una resposta que albiri la recuperació d’aquells països on la pandèmia ha causat més estralls” a la vegada que va afirmar que “el multilateralisme és un antídot contra la confrontació”. En aquest sentit, el cap de Govern va lloar la tasca de l’ONU i, especialment, del seu secretari general, el portuguès Antonio Guterres.
També va abordar la reconstrucció del món post-Covid-19, i no va dubtar a recordar la importància que aquesta es pugui estructurar segons criteris de sostenibilitat i de cura envers el medi ambient. En aquest sentit el cap de Govern va dir que el món que vingui després de la pandèmia ha de ser “millor i més verd, tant en l’àmbit nacional com a escala internacional en l’àmbit de la cooperació, perquè el món ha de ser sostenible o no serà”. El líder andorrà va recordar els esforços que des del Principat s’estaven fent en la lluita contra el canvi climàtic i “el ferm compromís” amb els acords de París. En el mateix sentit, va parlar de la recentment celebrada trobada de ministres de Medi Ambient, en el marc de la Cimera Iberoamericana, de la qual Andorra ostenta la secretaria pro tempore, i va afirmar que la declaració conjunta que se’n va derivar permetrà “construir una agenda mediambiental entre els 22 estats membres de la Conferència Iberoamericana”.
El líder de l’executiu va parlar també de la importància de garantir “la igualtat d’oportunitats” i el compromís d’Andorra amb l’educació de qualitat, i de la necessitat que es continuï treballant per als col·lectius més desafavorits, ja que a causa de la pandèmia de la Covid-19, havien aflorat moltes d’aquestes desigualtats que fins aquest moment resultaven invisibles, com la manca d’alfabetització digital.
Tampoc va dubtar a afirmar que durant els confinaments del mes de març, “la digitalització avançava a passos de gegant, el teletreball s’imposava i l’educació passava a ser no presencial” però que per contra “hem vist escletxes en tot aquest procés”. No obstant això, el cap de Govern també va voler veure el costat positiu que ha deixat la crisi de la Covid-19 i va parlar que “també hi ha un espai per a l’esperança, perquè hem vist més que mai com afloraven valors com la solidaritat i l’empatia, el reconeixement sincer cap a tots els professionals sanitaris i sociosanitaris, el civisme i la responsabilitat de la població en pro de l’interès comú”.
Mirant al futur, el líder taronja va afirmar que “ja sabem on volem anar, però la manera com fer-ho sempre és la part més complicada”, per aquest motiu va instar “ara més que mai, estar al costat de les Nacions Unides en la reformulació d’un ordre multilateral que vetlli per assolir els reptes pendents” a la vegada que va felicitar Volkan Bozkir per l’elecció com a president de la 75a Assemblea General de l’ONU.