SALUT MENTAL
Les reunions entre Salut i psicòlegs per entrar a la CASS s'intensifiquen
S’ha establert un calendari de reunions quinzenals amb la voluntat de fer progressos
És una demanda que fa un quart de segle que dura: els psicòlegs volen formar part de la cartera de serveis de la CASS. Ara, però, sembla que per fi hi ha progressos. Així ho indicava el president del col·legi, Òscar Fernàndez, que explicava que han establert un calendari de reunions cada 15 dies amb el ministeri de Salut per “posar fil a l’agulla amb la incorporació a la cartera de serveis i també amb el pla de Salut Mental”. El president del col·legi de psicòlegs apuntava que les reunions de treball ja han començat tot i que “no hem avançat gaire”. Amb tot, es mostrava esperançat, ja que malgrat no haver-hi “resultats tangibles”, “la intenció hi és”. “Mai s’havia arribat en aquest punt: seure després de vèncer tantes resistències i parlar d’aquesta incorporació”, explicava, per destacar que “penso que som l’únic col·lectiu que no en formem part i potser en un altre moment es podia entendre però ara no té cabuda”. Especial perquè, segons assegurava, “els problemes de salut mental són la principal causa de malaltia del món occidental” i valorava que “també hauria de ser la principal preocupació, és una pandèmia i penso que s’hauria de prioritzar perquè ja ens hi estem trobant, no s’ha d’esperar per actuar”.
“La manera de viure del món occidental ens porta a trastorns d’estrès, angoixa, pressió familiar i social.... Vivim en un món en el qual sembla que sempre hem d’estar feliços, i aquesta pressió ens porta a l’efecte contrari”, exposava. És per això que manifestava que “la nostra obligació és lluitar perquè tothom tingui accés als psicòlegs, i el professional que s’incorpori a la cartera de serveis s’ha de tractar com un especialista en salut mental, igual que un psiquiatre o un metge referent”. Una línia en la qual “volem avançar i que les reunions de treball siguin efectives i eficients”.
D’altra banda, el president del col·legi de psicòlegs va considerar que “la pandèmia ha fet valdre la nostra feina, no només a nivell particular sinó també en l’àmbit institucional, perquè vam engegar un dispositiu per gestionar un dels moments més complicats en els últims anys, i hem estat a l’altura”. “Durant el confinament ens vam centrar a ajudar la població i vam dedicar moltíssimes hores a l’atenció individual, això va aturar altres projectes però va valer la pena”, afirmava Fernàndez, convençut.