habitatge

Govern estudia incentius fiscals i econòmics per reactivar el mercat del lloguer

Govern insisteix a demanar ajuda als comuns amb la rebaixa de cessió de sòl obligatòria

Govern estudia incentius fiscals i econòmics per reactivar el mercat del lloguerFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern continua amb la idea ferma de reactivar el mercat del lloguer a través d’incentius que fomentin la construcció i descarta mesures més intervencionistes com ara regular el preu màxim d’arrendament, en entendre que això seria contraproduent. En declaracions al Diari, el cap de Govern, Xavier Espot, va indicar que s’està treballant en “mesures d’incentiu per tal que aquells propietaris que fan una funció social i lloguen els seus habitatges dins dels marges de raonabilitat rebin ajudes per part de l’administració pública”.

En concret, el líder de l’executiu feia referència a “eximir de la cessió de terreny o econòmica pertinent en sòl urbà consolidat” aquells propietaris que es comprometin “durant tants anys a destinar els seus edificis a un lloguer raonable”. A més, “a nivell impositiu es poden donar també tota una sèrie d’incentius”, va afegir Espot, remarcant que al seu entendre “aquesta és la millor manera d’intentar resoldre la problemàtica de l’habitatge, més que no pas posar topalls o imports màxims que al final el que fan és desincentivar”.

El cap de Govern recordava, però, que les competències en matèria d’habitatge són compartides entre les institucions públiques i que “el titular del sòl no és el Govern en la seva major part, sinó que ho són els comuns”, apel·lant una vegada més a la necessitat de col·laboració amb els cònsols. A més, va assegurar que també cal implicació del sector privat “perquè tothom ha de fer esforços per solucionar aquest problema”. “Cal una certa generositat per part de tots els sectors implicats”, va insistir.

El líder demòcrata també considera indispensable “aprofundir en una sèrie d’incentius que facilitin la rehabilitació dels edificis, més enllà de l’obra nova”. Un punt en el qual considera que ja s’han fet esforços però que cal seguir treballant per, per exemple, “que hi hagi menys exigències si tens un edifici abandonat que abans estava destinat a ús hoteler i ara es vol destinar a ús residencial a preu assequible”. Una altra de les qüestions que s’analitza és “fer una reflexió al tomb de la construcció al nostre país i el cost econòmic que té”, un pas que caldrà treballar conjuntament amb Acoda, l’associació de contractistes.

En conjunt, el màxim representant del Govern va deixar clar que “és evident que hem d’introduir incentius perquè està clar que no és prou rendible llogar habitatges a preu assequible i per tant hem de fer que ho sigui perquè els particulars i propietaris del nostre país decideixin construir”. Espot va reconèixer que “l’únic habitatge residencial nou que es fa ara és de luxe i per vendre” perquè “si se’m permet, la gent no és ruc i fa els seus càlculs de costos i veu que si tu tens una parcel·la en sòl urbà consolidat, entre la sessió econòmica que ha de fer, les despeses de projecte i de construcció, quan acabes de sumar-ho tot i calcules el lloguer que pots cobrar no et surt a compte”.

tracking