salut
Només dotze dones han fet ús del servei d'atenció integral
Acció Feminista i el PS no es mostren sorpresos per la manca d’“eficàcia” i “difusió” de l’ens
El servei integral d’atenció la dona (SIAD) ha atès des del 8 de març passat, data en què va començar a funcionar, dotze persones d’edats compreses entre els 16 i els 37 anys. Totes, segons va explicar ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, van ser derivades al ginecòleg. Mas, que va ser qüestionada pels periodistes en la roda de premsa d’actualització de les dades relatives a la pandèmia de coronavirus en celebrar-se ahir el Dia internacional del dret a l’avortament, va indicar que el 60% de les persones ateses tenien feina. La secretària d’Estat va afegir que les consultes al SIAD han estat relatives a la interrupció voluntària de l’embaràs, a l’ús d’anticonceptius i a la salut sexual i reproductiva. Mas va finalitzar qualificant de “molt positiu” el servei ofert des d’aquesta oficina i va recordar que des del mateix es poden derivar les dones que així ho sol·licitin als treballadors socials i psicòlegs. “Es dona el servei que les dones demanen”, va afegir la secretària d’Estat de Salut.
Arran de la publicació de les dades sobre el SIAD, la presidenta del Partit Socialdemòcrata, Susanna Vela, va manifestar que des de la formació política no els sorprèn que només l’hagin utilitzada un total de dotze dones, ja que “entenem que la gent té altres sistemes i mecanismes per obtenir la informació que requereix, com són els ginecòlegs i els metges de capçalera, i no necessita dirigir-se a un servei específic sobre l’avortament o la salut sexual”.
D’aquesta manera, Vela va destacar al Diari que el baix nombre de persones que han recorregut a l’ens n’evidència la manca d’eficàcia. “La diferència entre la xifra d’andorranes que avorten i el nombre de dones que han acudit al servei demostra que les persones afectades no hi troben una solució als seus problemes”, va expressar. I va afegir que des del PS ja van augurar que “un ens d’aquestes característiques no donava gaires garanties”.
“Alguna cosa no funciona bé”
La secretària de l’associació Acció Feminista, Aurora Baena, va exposar al Diari que les xifres proporcionades ahir per Mas evidencien “que alguna cosa no funciona bé”. Així, va indicar que tenint en compte les dades publicades anualment pel departament de Salut de Catalunya, les quals mostren que un centenar de dones andorranes acudeixen al sistema públic català a avortar, el nombre de dones que han utilitzat el servei és “ínfim i no representa la realitat”.
Per aquest motiu, Baena va considerar que un dels punts que l’executiu hauria de reforçar al SIAD és la difusió que es fa de l’ens. “Crec que s’hauria de reforçar la difusió, promocionar-lo, la gent no coneix prou aquesta eina i manca bona informació sobre el programa, per poder contrastar les xifres que ens donen amb les dones que avorten anualment”, va puntualitzar.
Tanmateix, la secretària va posar en relleu que el Govern encara no els ha donat resposta a la demanda que van realitzar durant el confinament per saber com s’estava organitzant el servei amb les fronteres tancades durant més de tres mesos. “No sabem si la gent que volia interrompre el seu embaràs podia anar al país veí tot i les restriccions de mobilitat. No ens van informar”.
Baena també va indicar que des de l’associació van adreçar una pregunta sobre la qüestió “per rebre resposta durant una roda de premsa i l’únic que ens van saber respondre va ser que tots els serveis van funcionar amb normalitat, sense fer esment a cap de les nostres qüestions”.
Per cloure, Vela i Baena van remarcar que no entenen per què el servei està derivant les dones que hi acudeixen al ginecòleg. “No entenem la finalitat de l’ens si finalment et deriven a un especialista, se suposa que haurien de donar la informació necessària perquè les interessades sàpiguen quines són les seves possibilitats, sigui quina sigui la finalitat de la consulta”, va assenyalar la presidenta socialdemòcrata. A més, Baena va apuntar que el fet lògic seria que el ginecòleg derivés les dones al SIAD i no al revés. “Si vull avortar i vaig a l’especialista ell em dirà que vagi al servei perquè allí em podran donar la informació necessària i què és el que puc fer, però a la inversa no té cap mena de sentit”, va dir.
També van comentar que el percentatge proporcionat per Mas sobre si les dones que s’han dirigit a l’ens tenen feina o no és irrellevant. “No veig quina és la rellevància de dir que el 60% de les persones ateses tenen feina, entenem que el fet de voler interrompre l’embaràs de forma voluntària no es tracta d’una qüestió de tenir feina o no”, va dir Vela.