PANDÈMIA MUNDIAL
Cita prèvia com a mecanisme per reduir cues a la CASS
La mesura afectarà prop del 40% dels assegurats que acudeixin presencialment a les àrees de control sanitari i administratiu
El consell d’administració de la CASS va aprovar ahir la implantació de la cita prèvia com a mecanisme per tal d’evitar les cues de gent que s’aglomera a la porta de l’edifici. Aquesta mesura, que s’aplicarà a partir de dilluns vinent, 5 d’octubre, va adreçada a totes aquelles atencions presencials que es realitzen a les àrees de control sanitari i control administratiu.
Cal recordar que des de la CASS ja es va reduir l’aforament en espais tancats i es va intentar redirigir el màxim de tràmits cap a la versió digital, però entre el 30% i el 40% dels assegurats segueixen preferint fer els tràmits presencialment, segons van assenyalar des de la parapública. Així mateix, quedaran exemptes de la cita prèvia totes aquelles visites de l’àrea de l’atenció al públic de la planta baixa. Per tot plegat, es pot sol·licitar la cita prèvia al portal web de la CASS o al telèfon 870 871.
Creix la despesa en baixes
Per un altre costat, les prestacions econòmiques de la CASS en què s’inclouen les baixes, les pensions d’invalidesa i les d’orfenesa van enfilar-se a 36,4 milions d’euros en el primer semestre de l’any, que representa un 20,5% més que en els primers sis mesos del 2019. Un augment que des de la parapública van atribuir a les baixes de diagnòstic, sospita i aïllament per contacte de Covid-19. Concretament, la Seguretat Social va registrar prop de 2.500 baixes mèdiques que van venir motivades per diagnòstics, sospites o contactes de positiu, mentre que les baixes mèdiques per aïllament de persones amb patologia de risc van fixar-se en prop de les 500.
Així mateix, la despesa de la branca general va créixer de manera global un 4,1% respecte a l’any passat, tenint en compte també que la de prestacions sanitàries va arribar a 46,4 milions, un 7,3% menys que en els primers sis mesos del 2019. Pel que fa als ingressos per cotitzacions d’assalariats i de treballadors per compte propi, enguany van pujar un 2,7%, amb 63 milions d’aportacions d’assegurats i 6,1 milions derivats dels que rebien una prestació de pensió o baixa.
D’altra banda, el balanç del primer semestre va revelar un descens de l’1% de les cotitzacions de jubilació d’assegurats, que en el seu total van ser de 74,3 milions d’euros més els 2,6 milions de la transferència del Govern per cobrir les pensions no contributives. Quant a les despeses de les prestacions de la branca de jubilació, es va registrar un increment del 8% respecte al primer semestre del 2019, amb un total de 55,5 milions d’euros entre les pensions contributives i no contributives.
En darrer lloc, la CASS va informar de l’evolució de la xifra d’assalariats en els primers sis mesos de l’any, que reflecteix un creixement del 0,9% respecte a l’any anterior, tot i que també es registra una baixada al juny de l’1,9%. Per la seva banda, els treballadors per compte propi es van situar en 6.713 el mes de juny, un 1,3% més dels que constaven registrats el juny del 2019. El nombre de jubilats va pujar fins als 13.857 pensionistes, un 4,3% més que el juny anterior, i la taxa de dependència va quedar en 3,16 assegurats actius per cada jubilat, un 5,7% per sota de la del juny del 2019.