Més bons destinats al mercat internacional
L’executiu vol col·locar 180 milions d’euros que seran emesos per Crédit Agricole i Banco Santander al 0,70%
El Govern, després de la “bona experiència de col·locació” de 20 milions d’euros en bons de l’Estat andorrans emesos per Banco Santander aquest estiu, ha decidit dur a terme una nova emissió de bons sobirans andorrans destinats al mercat internacional. Ho va anunciar ahir el portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que va explicar que s’emetran 180 milions d’euros en bons que “permetran refinançar el deute de l’Estat previst per a la resta del 2020 en condicions competitives i atractives per al comprador estranger”. El deute públic el col·locaran Crédit Agricole i, de nou, Banco Santander a clients institucionals finals. S’emetran 1.800 títols a 30 mesos amb un tipus d’interès del 0,70%, “més baix del que era habitual”.
Segons va explicar Jover, la decisió s’emmarca en la voluntat del Govern de diversificar el finançament del deute de l’Estat i assegurar vies alternatives al sistema actual, que consisteix a recórrer invariablement a la banca local.
D’altra banda, el portaveu del Govern va explicar que l’executiu ha contactat amb Sindicatura i els presidents dels grups parlamentaris per intentar que dilluns es dugui a terme una sessió extraordinària del Consell General per debatre i aprovar si s’escau el projecte de llei d’adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional. Jover, en espera de la resposta de la cambra, va explicar que de no fer-ho abans la llei no estaria en vigor abans del 16 d’octubre perquè Andorra pugui formar part de les circumscripcions de l’organisme. De no fer-se així el Principat hauria d’esperar dos anys per poder formar-ne part.
Informe del GRECO
Jover va aprofitar la roda de premsa per justificar que no s’hagin aplicat totes les recomanacions, que ahir va avançar el Diari, del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) sobre la gestió al Consell General i a la justícia relatives a la quarta avaluació d’Andorra. De les tretze, tres s’han aplicat o tractat de manera satisfactòria, tres més han estat aplicades parcialment i set no estan aplicades. “No s’han aplicat algunes de les recomanacions perquè ens obligarien a canviar el sistema constitucional”, es va justificar el portaveu del Govern, que va dir que les que estaven en mans de l’executiu són les que s’han pogut resoldre satisfactòriament.
EL SUPERIOR AVALA EL CONCURS D'ADJUDICACIÓ DE CICLAND
El servei de bicicleta elèctrica compartida, Cicland, es podrà continuar oferint amb total normalitat després que el Tribunal Superior de Justícia hagi tombat la decisió de la sala administrativa de la Batllia que preveia la retroacció del procés de licitació al moment d’avaluació de les ofertes. El Superior indica a la sentència que l’adjudicació es va fer en tot moment ajustada a dret i també valida els fins que legitimen l’activitat administrativa. La decisió permet garantir als usuaris i abonats el normal funcionament del servei. Jover va “celebrar” la sentència i va recordar als usuaris de la bicicleta elèctrica compartida que tenen les prestacions totalment garantides.