justícia
Els propietaris volen un procés àgil per desnonar morosos
Denuncien que el tràmit judicial ‘afavoreix’ els llogaters que no paguen volgudament
“Per sort en aquest país les relacions inquilí-propietari funcionen bastant bé”, defensa el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, Pascual Gràcia. Ara bé, matisa, de la mateixa manera que hi ha propietaris que cometen abusos també hi ha inquilins morosos que se saben les argúcies legals per allargar els impagaments i ocupar un pis sense pagar durant temps. “El procediment està elaborat des d’un punt de vista tan garantista”, rebla Gràcia, que també acaba “protegint els incomplidors”. Una manera d’allargar els terminis és no acudir davant dels tribunals quan s’activa una demanda de desnonament, exemplifica. Perquè llavors s’activa la citació a través del BOPA i la tramitació s’allarga. I això, sumat al problema de la saturació judicial, acaba provocant que la causa s’eternitzi. Gràcia assenyala que el que demanen és un procediment àgil quan es tracta d’un impagament flagrant. I no presentar-se davant el tribunal pot ser un indicador, afegeix. “Una altra cosa és quan algú no pot fer front al lloguer perquè té problemes econòmics, aquest ha de tenir un altre procediment, però algú que ja és la tercera vegada que lloga i no paga no és algú a qui s’hagi de protegir”, sosté.
La conseqüència d’això és que “acabem pagant justos per pecadors” i que propietaris amb males experiències acaben imposant mesures més “exigents, induint comportaments que no són desitjables, com demanar quatre mesos de fiança”, o bé que qui lloga acaba decidint no fer-ho i s’acaben perdent habitatges en un mercat que ja va molt escàs d’oferta. Succeeix especialment quan el propietari és algú que té un pis per complementar els ingressos i acaba patint un inquilí que no paga. Gràcia insisteix que els procediments de desnonament poden ser més àgils, “sobretot perquè no és una qüestió jurídicament complexa, una Batllia específica per a això en dos o tres mesos ho pot resoldre”.
L’entitat ha plantejat la problemàtica al Govern, traslladant la necessitat que es facin els canvis necessaris per “mirar de protegir la part complidora, perquè és clar que allargar els procediments tant de temps protegeix l’incomplidor”.