Pandèmia mundial

Bars en situació de risc

Els locals encaixen malament la pròrroga de les mesures restrictives, ja que asseguren que la facturació els ha baixat considerablement

Bars en situació de riscFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els bars del país no estan travessant el seu millor moment. Amb la limitació d’obrir fins a la una de la matinada i la restricció de dues persones per taula, una mesura que divendres es va decidir prorrogar una setmana més, n’hi ha que es plantegen abaixar la persiana mentre que alguns ja ho han fet. En aquest sentit, el soci d’un bar proper a la plaça de les Arcades explicava que han decidit acollir-se a l’ERTO durant el mes de novembre perquè el volum de caixa ha caigut considerablement. “Estem fent 200 euros mentre que abans en fèiem 1.500, i mentrestant paguem la llum, els sous i el producte. Si seguim així haurem de prendre una decisió, perquè no surt a compte”, indicava un dels socis. “Tenim més casos que en la primera onada i no ens tornaran a confinar una altra vegada però amb aquestes mesures sembla que estiguin esperant que anem caient, n’hi ha que ja han hagut de tancar”, destacaven.

Així mateix, la propietària d’un local de la mateixa zona apuntava que la primera setmana que es van aplicar les noves restriccions va ser “molt dura” perquè “les caixes eren lamentables”. “Aquell mateix dimarts després que es decretessin les mesures no hi havia ningú”, apuntava. D’altra banda, destacava que “el setembre ja és un mes difícil normalment” i que les restriccions dels comensals per taula no han ajudat. “Sabem que les mesures són necessàries però demanem que siguin coherents perquè no té sentit que et diguin que cinc persones no poden anar a esmorzar però sí que poden dinar”. I des d’un altre negoci consideraven que “és absurd que hàgim de seguir amb aquestes mesures una setmana més quan als busos la gent va apilada. Com que no hi ha prou busos ens ho podem saltar a la valenta?”

DECRET DE LLIURE INTERPRETACIÓ

Alguns bars i restaurants apuntaven que “el decret no està gens especificat i sorgeixen molts dubtes en la seva aplicació”. Un negoci de la plaça de les Arcades expressava que “en el meu registre de comerç figura que soc un restaurant però alguna tarda m’ha vingut la policia i ha dit als meus clients que si no menjaven s’havien de posar de dos en dos”. “Això no ho poden fer perquè al decret no s’especifica un horari ni es detalla que estan obligats a menjar, ens fan quedar malament a nosaltres”, remarcava la propietària. A més, afegia que “perdem molt de temps explicant les mesures i disculpant-nos, la setmana passada, que va venir gent de Barcelona per la Mercè, al·lucinaven”.

On sí que s’ha fet cas de les recomanacions en funció de l’horari és a l’Iqos Lounge, i el responsable de la part de restauració, Hernán González, va manifestar que “la facturació ha baixat bastant perquè fins que no arriba l’hora de sopar no podem tenir més de dues persones per taula”. A més, exposava que “hi ha alguns clients que s’enfaden perquè no ho entenen i marxen a un altre local on tampoc poden atendre’ls”. Amb tot, indicava que “penso que en altres locals no s’ho estan prenent tan seriosament” i tenen taules amb més persones de les permeses. En aquest sentit, confessava que és una manera d’actuar que els “sap greu”. “Al final això depèn de la consciència de cadascú, ho fem pel bé comú”, afirmava.

En la mateixa situació es troba un local del nucli antic de la capital, un cambrer del qual constatava que hi ha hagut menys afluència de clients des que el Govern va decretar les restriccions dilluns de la setmana passada. I exposava que han encaixat “malament” la pròrroga, ja que, tal com va assegurar, “hem perdut el client que ve a desconnectar després de treballar i fa una cervesa o un refresc amb companys de feina o amb amics”.

ENCAMP TÉ NOU CLASSES AÏLLADES A LA SEGONA ENSENYANÇA

L’Escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp té nou classes aïllades i és el centre que compta amb més aules confinades. Amb tot, tant des de Govern com des de la direcció van subratllar que els contagis no s’han produït dins de l’escola i que hi ha un o dos alumnes infectats per aula. A més, algunes classes reprendran l’activitat dilluns. Cal recordar que l’Stoplab mòbil començarà en aquesta parròquia per la incidència que té el virus a les escoles.

tracking