Pandèmia mundial

Els contagis es disparen

Salut registra 260 casos nous de coronavirus durant el cap de setmana i els actius s’incrementen fins als 704

Es disparen els contagisFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els casos de coronavirus al país es disparen després de la detecció de 260 nous positius durant el cap de setmana. Així ho va detallar ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que també va detallar que el total de casos detectats al Principat des que va començar la pandèmia ja és de 2.370, dels quals 1.514 s’han detectat durant la segona onada. Pel que fa al nombre de persones que mantenen una infecció activa, a hores d’ara en són 702, que suposa un increment de 185 respecte a la darrera actualització sanitària que es va fer divendres passat. D’altra banda, la xifra de recuperats és de 1.615, que implica un augment de 75 persones.

Quant a la pressió sanitària que suposen les dades actuals, Mas va especificar que hi ha 21 persones ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell: 17 a planta i quatre a la unitat de cures intensives (UCI), dues de les quals es troben en una situació d’intubació i ventilació mecànica. Així mateix, cal recordar que hi ha nou padrins de la residència Salita a l’àrea d’hospitalització d’El Cedre que van ser traslladats divendres passat després de la detecció d’un brot que afectava onze persones: un treballador i deu padrins.

L’increment de 260 casos positius ha provocat que l’índex de reproducció del virus, el que s’anomena RHO, hagi passat d’1,02 fins a 1,23. Per tant, s’ha fet un pas enrere en l’objectiu de disminuir-lo per sota d’1 i el discurs optimista del ministeri de Salut de divendres es va transformar ahir en un clar: “La situació ens preocupa.” De fet, la secretària d’Estat també va indicar que el Govern es reuniria ahir a la tarda per “valorar la gravetat de la situació i, si cal, estudiar noves mesures”.

Cibratge a l'escola d'Encamp

Un altre fet que inquieta les autoritats sanitàries és la situació de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp, que compta amb 12 classes amb algun tipus d’aïllament del total de 37 aules que es troben en aquest escenari al país. Així doncs, gairebé un terç de les aules confinades es troben al centre educatiu encampadà. És per això que Salut ha decidit fer un cribratge massiu entre avui i demà a l’escola que afectarà una setantena de professors i més de 250 alumnes, els que no es troben confinats al seu domicili del total de 500 estudiants del centre. Així doncs, se sotmetran al cribratge unes 350 persones i l’objectiu és, segons va indicar Mas, analitzar “si el virus està circulant més enllà de les unitats de convivència, farem aquesta actuació per tenir més informació” de com s’estan produint els contagis al centre, ja que “també hi ha algun professor” infectat. Són onze les aules que es troben confinades totalment i n’hi ha una en aïllament parcial.

En relació amb les dades globals, de les 37 classes que tenen alumnes aïllats n’hi ha 32 de confinades i cinc amb aïllament parcial. Entre aquestes hi ha dues escoles bressol amb alguna aula aïllada, La Mainada i Dames de Meritxell, i dues aules més del programa Joves en Inclusió (JEI) de la Fundació Privada Tutelar, dedicat a persones amb trastorn de l’espectre autista.

La metgessa en salut pública del ministeri Mireia Garcia va destacar que Encamp és la parròquia on hi ha més incidència de la malaltia. I Mas va recordar que dimecres es posarà en marxa un stop lab mòbil per a tots els ciutadans que vulguin fer-se una prova TMA sense haver-se de desplaçar a la capital. Així mateix, totes dues van reiterar la necessitat de quedar-se a casa si s’ha estat en contacte amb un positiu: “No es pot passejar el gos, anar a comprar el pa ni llençar la brossa.” I reiteraven que “si tens símptomes, queda’t a casa i truca al metge referent”. “Les xifres parlen del grau de compromís que necessitem”, subratllaven, i demanaven que es compleixin les mesures de seguretat i es redueixin les interaccions socials.

MAS INSISTEIX QUE EL CEDRE ÉS SEGUR

Helena Mas, secretària d’Estat de Salut, va insistir ahir que l’àrea d’hospitalització habilitada a El Cedre és segura. “Entenem perfectament la inquietud de les famílies però potser no ens hem explicat prou bé”, va afirmar, per especificar que el funcionament de la primera a la quarta planta del centre no ha variat. “Només es veu alterat el cinquè pis, on hi ha la unitat per a les persones amb Covid, allà s’han establert uns protocols específics de neteja i per als residus. No es creuaran, són completament aïllats”, va exposar. I va indicar que seguiran parlant amb els familiars per tranquil·litzar-los.

tracking