Pandèmia mundial

Bars tancats fins al 18 d'octubre

Molts establiments han interromput l'activitat tot i que poden fer servei per emportar

Un barFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Molts bars de tot el Principat no han obert portes aquest matí per les noves mesures sanitàries que prohibeixen el consum a l'interior o exterior dels locals fins al 18 d'octubre. Els establiments estan autoritzats a fer servei per emportar però la majoria dels propietaris han preferit tancar en previsió de la gran baixada de la feina que suposa que els clients no puguin quedar-se als bars.

Les noves restriccions han entrat en vigor a mitjanit dins del paquet de mesures que va anunciar ahir el Govern i que té com a objectiu limitar les interaccions socials en espais que, segons el ministeri de Salut, són considerats com a focus de transmissió del virus.

Així mateix, el ministre portaveu, Eric Jover, va anunciar ahir en roda de premsa que els restaurants únicament podran donar servei al públic entre les 12 i les 16 hores i entre les 19 i les 24 hores. Amb aquesta restricció per franges horàries, el Govern situa el risc de contagi en els restaurants un esglaó per sota del dels bars. “París també ha tancat bars i no restaurants”, va exclamar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. De totes maneres, els establiments de restauració que segueixin oberts hauran d’efectuar un registre individual dels seus clients per tal d’agilitzar el rastreig dels contagis en cas d’una eventual detecció d’un positiu. Igualment, la limitació de cinc comensals per taula i el manteniment d’una distància mínima d’un metre i mig per taula segueix en vigor.

Per tot plegat, el ministre portaveu va assegurar que l’executiu s’està plantejant desplegar un nou paquet d’ajuts econòmics per contrarestar els efectes d’aquest decret.

57 infraccions a la restauració

A banda de l’increment de la pressió sanitària sobre el país, un dels elements que ha motivat l’adopció d’aquesta presa de decisions són les nombroses constatacions d’infraccions en el sector de la restauració. “Tenim noves dades d’inspeccions que hem estat realitzant des del Govern i no podem mantenir aquest tipus d’activitat”, va assegurar Jover. Concretament, el ministre va sostenir que de les 113 inspeccions efectuades en establiments de la restauració s’han detectat 57 locals on s’incomplien les directrius de Salut, és a dir, en més del 50% dels casos. “No tenim un procés sancionador àgil, però acabarem sancionant tots els establiments que no estiguin complint amb els elements que recomanem des del Govern”, va sentenciar Jover.

Altres mesures

En la línia de contenir l’avançament de la pandèmia, Jover també va informar que els establiments comercials hauran de preservar una limitació d’aforament d’una persona per cada quatre metres quadrats. Pel que fa als actes culturals, l’aforament estarà reduït al 30% i seguirà sent necessari disposar d’un protocol de Salut prèviament validat pel ministeri que encapçala Benazet. Amb relació als gimnasos, seguirà vigent la prohibició genèrica de celebrar activitats dirigides excepte aquelles que comptin amb un protocol específic validat per Salut. A més, l’ús de la mascareta seguirà sent obligatori pel que fa a qualsevol tipus d’activitat individual.

Paral·lelament, també es pror­roguen mesures que ja estaven en vigor com la limitació de cinc persones a les reunions familiars, amb l’excepció d’aquelles que el nucli convivent sigui superior. Pel que fa a la celebració de misses, funerals, casaments, batejos i comunions, també es manté la congregació d’un màxim de deu persones i la necessitat de comptar amb un protocol específic de Salut. Quant a les activitats extraescolars també segueix vigent l’obligatorietat de la mascareta, mentre que els parcs infantils, tant en espais interiors com exteriors, seguiran tancats.

LES MESURES

-Els bars no podran atendre els clients ni a l’interior ni a l’exterior del local. Només podran mantenir actiu el servei a domicili.

-Els restaurants només podran donar servei entre les 12 i les 16 hores i entre les 19 i les 24 hores. A més, hauran d’efectuar un registre individual dels clients.

-Els establiments comercials hauran de preservar una limitació d’aforament d’una persona cada quatre metres quadrats.

-Els actes culturals es podran seguir celebrant però amb un aforament màxim del 30% i seguint protocols específics de Salut.

-Els gimnasos continuaran sense poder realitzar activitats dirigides, mentre que a les activitats individuals serà obligatori l’ús de la mascareta.

-Les reunions familiars segueixen amb la limitació de cinc persones amb l’excepció d’aquelles que el nucli convivent sigui superior.

-Esdeveniments socials com misses, casaments, batejos, comunions o funerals hauran de comptar amb un protocol de Salut i un aforament màxim de 10 persones.

-Les activitats extraescolars s’hauran de seguir realitzant amb mascareta, mentre que els parc infantils estaran tancats.

SALUT REGISTRA 27 INFRACCIONS PER VULNERACIÓ DEL CONFINAMENT

El ministre Benazet va assegurar ahir que les inspeccions de Salut han permès detectar que un total de 27 persones no han complert l’aïllament domiciliari. En qualsevol cas, Benazet va afirmar que, segons el règim sancionador de la Llei de Salut, els infractors s’exposen a multes d’entre 300 i 1.000 euros. “Són imports rellevants perquè aquelles persones que no han decidit complir les normes assumeixin conseqüències econòmiques”, va declarar.

tracking