Pandèmia mundial

L'executiu ordena el tancament de l'escola andorrana d'Encamp

L’executiu fixa l’obligatorietat de portar la mascareta a les aules entre els majors de 12 anys

L'executiu ordena el tancament de l'escola andorrana d'EncampFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern va decidir tancar l’escola andorrana de segona ense­nyança d’Encamp 14 dies. Així ho va indicar el ministre portaveu, Eric Jover, que detallava que “els primers resultats del cribratge [que s’està efectuant a treballadors i alumnes] ens mostren que el més prudent és un tancament de 14 dies per tal que la corba de contagis de l’escola pugui baixar”. A més, Jover va anunciar l’obligatorietat que els alumnes majors de 12 anys de tots els sistemes educatius duguin la mascareta posada a les aules.

Quant als 500 alumnes del centre encampadà, l’aprenentatge continuarà al centre tancat de manera telemàtica i el retorn a les aules es preveu inicialment per al 21 d’octubre, tot i que el tancament es podria prorrogar. D’altra banda, tot i que encara no es disposa de les dades del cribratge que s’ha fet a tot el personal i alumnat del centre, “l’element que ha fet que els tècnics de Salut proposessin la mesura és que hem detectat positius en aules que no estaven aïllades i de manera generalitzada”.

En la carta que el ministeri de Salut ha fet arribar a les famílies afectades pel tancament del centre s’ha detallat que “el centre ha de passar a l’escenari 3, que implica la no assistència al centre per part dels alumnes i del personal del centre”. “Aquest escenari implica una replanificació de les sessions lectives per tal d’assegurar l’aprenentatge de l’alumnat de forma telemàtica”, s’hi indicava. A més, se subratllava l’obligatorietat que els alumnes mantinguin l’aïllament domiciliari: “No es pot sortir de casa excepte per fer-se proves TMA, si està indicat”, ja que “han estat en contacte amb casos positius de Covid-19 en l’entorn educatiu”. Malgrat el contingut de la carta, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va reiterar que hi ha una “atomització de la infecció” i que “això indica que hi ha una transmissió fora de les aules i que potser s’han contagiat en les activitats que desenvolupen fora de l’escola, perquè si no tindríem focus més densos dins de l’escola”.

Un fet que no es produeix perquè, tal com va detallar, hi ha classes on hi ha 10 alumnes positius i d’altres on n’hi ha un o dos”. D’altra banda, el ministre va remarcar que el fet que al centre s’estiguin fent obres i els estudiants hagin de sortir a dinar no és un motiu que hagi augmentat la incidència del virus a l’escola encampadana, i va emfasitzar que si la transmissió s’hagués generat al centre, el patró de positius a les aules seria diferent, es detectarien 15 casos en una aula i cap en una altra.

Quant a la incidència de la malaltia a totes les aules del país, el titular de la cartera de Salut va anunciar que hi ha 52 classes aïllades, 40 de manera total i una dotzena parcialment. A més, hi ha 23 aules en vigilància passiva. Tanmateix, l’escola bressol La Mainada continua totalment aïllada, hi ha una aula tancada a l’escola bressol Dames de Meritxell, una més a la guarderia 2 d’Escaldes i dues a la Fundació Privada Tutelar, al programa Joves en Inclusió (JEI) destinat a persones amb trastorn de l’espectre autista.

Amb tot, va assenyalar que no hi ha una afectació tan alta a cap centre com el que ha succeït a Encamp. Tot i això, les escoles amb classes aïllades s’estenen per tot el Principat. De fet, el ministre va detallar que hi ha sis aules tancades al Janer, tres al Lycée, dues a la francesa d’Escaldes, una al Sant Ermengol, una al British College, una a l’andorrana d’Ordino, entre d’altres. Salut anirà fent cribratges periòdics a les escoles i es buscaran altres tests com les mostres de saliva.

Altrament, i relacionat amb la parròquia d’Encamp, el ministre va recordar que avui es posarà en marxa l’stop lab mòbil a la plaça dels Arínsols i caldrà demanar hora trucant al 821955. Tal com va informar el comú, al dispositiu s’hi accedirà a peu, ja que és una unitat mòbil que es col·locarà en una carpa a l’aire lliure.

L'executiu ordena el tancament de l'escola andorrana d'Encamp

tracking