Pandèmia mundial

Situació crítica

Creix la pressió sanitària amb 27 persones ingressades, set a l’UCI, i s’activa la fase 2 al SAAS

Situació críticaSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els casos de coronavirus al país segueixen la tendència a l’alça i, després dels 260 casos que es van registrar el cap de setmana passat, Salut en suma 198 més des de dilluns. Així doncs, el total de persones que han estat diagnosticades des de l’inici de la pandèmia són 2.568, de les quals 1.712 s’han detectat durant la segona onada, que va començar al juliol, i 1.715 pacients han superat la malaltia. A hores d’ara hi ha 800 casos actius al país, 98 més que en la darrera actualització. Així ho va indicar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que alertava que la taxa de reproducció del virus s’enfila fins a 1,8, per tant, cada persona infectada en contagia gairebé dues.

En aquest sentit, destacava que “això no és perquè el virus vingui amb més força, sinó que és el comportament de la societat el que justifica aquest descontrol de l’RHO”. La xifra d’1,8 contrasta amb la d’1,02 que es va registrar divendres passat. “Hi ha transmissió del virus en l’àmbit poblacional”, confessava el ministre, que apel·lava a la responsabilitat de la ciutadania per evitar les interaccions socials, mantenir la higiene de mans, dur la mascareta i respectar la distància de seguretat. I va posar com a exemple de compliment de les mesures els països nòrdics i el Japó, que tenen taxes de reproducció d’entre 0,5 i 1,2, “hem de ser més nòrdics i japonesos, més disciplinats”.

A més, destacava que s’han trobat persones, “una part petita de la població però amb una incidència molt alta”, que haurien d’haver estat confinades per ser positius o contactes i que no s’han aïllat: “Aquestes vulneracions probablement són la causa que tot el país estigui patint aquest augment d’RHO i del nombre de casos.” “És un comportament irresponsable que té una transcendència enorme en la salut i en l’economia”, subratllava Benazet, que afegia que “això no s’ha acabat, si no ens comportem adequadament les conseqüències seran més dures per a tots”. I insistia que si no se segueixen les mesures no es podrà mantenir el model de confinar només les persones afectades.

La situació a l'hospital

Quant a la pressió sanitària, actualment hi ha 27 persones ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell: 20 a planta i set a la unitat de cures intensives (UCI), on hi ha quatre persones en una situació d’intubació i ventilació mecànica. A més, el titular de Salut va detallar que el nombre de pacients que estan a El Cedre segueix sent de nou. Respecte a les persones que es troben a l’UCI intubades, el ministre va especificar que les quatre persones intubades tenen entre 60 i 70 anys i que “es troben en una situació greu, i amb el nostre esforç podem evitar que moltes persones pateixin aquestes conseqüències tan dures”.

D’altra banda, Benazet va manifestar que la pressió sanitària “està augmentant”. “Al principi de la segona onada era petita però ara s’està enfilant i mostra la seva agressivitat”, confessava. És per això que el SAAS activarà la fase 2 del pla de contingència i s’efectuaran diversos canvis. Per tal de no barrejar els pacients de coronavirus amb altres patologies a l’UCI, els pacients que no tinguin coronavirus s’emplaçaran a una nova unitat que estarà situada a la primera planta de l’hospital, “que estava preparada per convertir-se en UCI quan la situació ho requerís”. D’altra banda, la planta d’oncologia de l’hospital acollirà els pacients de SARS-CoV-2 que hagin d’estar ingressats, i l’oncologia s’emplaçarà a l’antic hospital de dia, concretament a la zona d’exploracions complementàries. “Això implicarà que les exploracions que no siguin de caràcter urgent es posposaran”, va indicar el ministre.

LA CASS COBRIRÀ L'HOSPITALITZACIÓ

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir durant l’actualització de les dades sanitàries que s’ampliarà la cobertura de la CASS al 100% en les hospitalitzacions de Covid-19. “Aquesta era una demanda de les persones que van estar ingressades durant la primera onada”, explicava el ministre, que detallava que en alguns casos el copagament va arribar a 500 euros. És per això que la CASS es farà càrrec del 100% de la despesa en estades superiors a vuit dies a l’UCI i en ingressos de més de 16 dies a planta. Aquesta mesura tindrà caràcter retroactiu i, per tant, “totes les persones que es van trobar en aquesta situació els primers mesos de la pandèmia es podran beneficiar d’aquesta mesura”.

SENSE SORTIDES A LES RESIDÈNCIES

El Govern va anul·lar ahir les sortides dels residents dels centres sociosanitaris i va prohibir les visites de les persones de l’exterior, és a dir, dels familiars. “Són mesures dràstiques perquè els residents necessiten aquest contacte emocional, però hem de posar la salut per davant de tot i, sent un col·lectiu de risc, hem de ser especialment rigorosos”, destacava el ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir a la tarda. D’altra banda, va recordar que les visites als pacients que estiguin ingressats a l’hospital queden limitades per tal de reduir la circulació de persones dins de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. A LES RESIDÈNCIES

tracking