Pandèmia mundial

El sector de la restauració carrega contra el Govern

Els propietaris apunten que tindran unes pèrdues “indescriptibles, i més abans d’un pont”

El sector de la restauració carrega contra el GovernFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El sector de la restauració està al límit. El Govern va decidir dimecres fer un pas més endavant amb les restriccions horàries als restaurants i amb l’obligatorietat que els bars, i per tant també les cafeteries, només puguin fer servei per emportar. Una mesura que tant el ministre portaveu, Eric Jover, com el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, justificaven perquè són activitats que impliquen un risc més elevat de contagi i perquè en més del 50% dels locals en els quals havien fet algun tipus d’inspecció no es complia alguna de les mesures de seguretat.

“A mi no em serveix que em diguin que en més de la meitat dels locals no s’han complert les restriccions perquè això significa que has permès que aquesta gent t’estigui prenent el pèl, el que han de fer és tancar aquests locals o multar-los, que tanquin aquest 50% però que no ens posin a tots en el mateix sac”, valorava la Rosana, propietària del Zenith. Ella denunciava que “ens vam assabentar de la mesura a través dels mitjans i hem tingut molt poc temps per adaptar-nos-hi”.

Clients que opten per marxar

Rosana explicava que “durant el matí hem perdut una quarantena de clients perquè la gent no té cap lloc per menjar el que vol esmorzar”. “Estem parlant de 10 dies de mesura i això implica molt en una caixa, i més si has de pagar treballadors. No ens oferiran cap ajuda?” En la mateixa línia, la Irina, propietària del restaurant K L’Irina, explicava que el seu negoci es basa en els esmorzars i els menús que serveixen a l’hora de dinar, i assegurava que “no només pots viure del menú” i que la nova mesura els implica “unes pèrdues indescriptibles”.

“Estem molt molestos per les pèrdues econòmiques que ens suposarà, i més just abans d’un pont”, reiterava, per valorar que “hi haurà molta suspensió de pagaments perquè els recursos es van acabar després del confinament i s’ha hagut de fer una inversió per adequar el restaurant a les mesures de la Covid que no s’ha recuperat, i ara ens limiten l’horari a la meitat”. I Marc Simón, propietari d’MKB.SL, valorava que “cada vegada que es restringeixen les mesures la gent és més reticent a sortir i ho notes en els serveis”.

A més, una de les pors del sector és que des de l’executiu es decideixi prorrogar: “Esperem que realment només sigui fins al 18 d’octubre, si no, no sé que farem”, apuntava la Teresa, dependenta a l’Art i Pa. “Ens estava constant molt remuntar i aquí treballem nou persones però ara amb dos fem la feina, la resta les tenim de vacances o amb dies recuperables per arreglar la situació, perquè la gent vol cobrar”. “Potser és millor tancar perquè a la nit no cobreixes les despeses del local”, afegia.

De fet, a l’Aigüeta han decidit deixar dos dies de marge abans de prendre una decisió: “El bar el tenim obert per emportar i avui [ahir] ha estat molt tranquil, si demà [avui] segueix així tancarem els matins i només obrirem per dinar i per sopar”. A més, l’encarregat del restaurant, Amadeu Cerquera, afirmava que han perdut el client que va a fer una cervesa quan surt de treballar: “La gent prefereix comprar una cervesa al supermercat i beure-la a casa que demanar-la per emportar, i això ens suposarà moltes pèrdues.” I el Carlos Nascimiento, propietari del bar 4 i tres, indicava que “ens afecta al 100%, hem de tancar, no ens donen cap alternativa”, i remarcava que “nosaltres esperàvem el pont del Pilar per aixecar una mica el cap però ara és impossible”.

Des de la Unió Hotelera, Jordi Pujol remarcava que les restriccions no impliquen “15 dies que ara seran greus, el problema és que fa 15 dies ja es van fer limitacions en la restauració, que han estat quatre mesos tancats, que ara no estan tancats però poc els falta i que els mesos que han estat oberts han treballat a mitges”. “Em preocupa el punt econòmic i de viabilitat empresarial”, confessava el director de l’entitat, que reiterava que “els bars i les cafeteries ho estan passant molt malament”. Amb tot, va manifestar que “des del punt de vista sanitari entenem que alguna cosa s’havia de fer perquè la taxa de reproducció s’ha tornat a disparar”.

Canvis en el decret

L’obligació de recollir les dades dels clients també genera queixes. Govern ja no exigirà que es registri el número d’identificació (passaport, número de cens o DNI) dels comensals, però es manté l’obligació de registrar nom i cognoms, número de telèfon, i data i hora del servei. S’assenyala que el registre és responsabilitat del ministeri de Salut i s’ha de conservar durant un mes.

L'APDA ADVERTEIX SOBRE L'ÚS DE LES DADES DELS CLIENTS

L'Agència Andorrana de Protecció de Dades va recordar als restauradors que, tot i que no seran responsables de les dades dels seus clients, han de garantir les mesures de seguretat i confidencialitat i vetllar perquè terceres persones no tinguin accés a la informació. L’entitat va manifestar a través d’un tuit que els restauradors només poden recollir les dades per a finalitats sanitàries, tal com va establir el Govern amb les noves mesures que van entrar ahir en vigor. Cal recordar que els restaurants a partir d’ara hauran de dur un registre dels clients que tinguin per facilitar el rastreig del virus davant la detecció d’un eventual cas positiu. A més, en el decret del Govern també es regulen les franges horàries per tal que els restaurants només puguin servir a taula entre les 12 i les 16 hores i entre les 19 i les 24 hores.

tracking