Pressupost

L'executiu congelarà els sous dels funcionaris l'any vinent

L’executiu estima que l’IPC serà del 0% però en cas que sigui superior s’ha decidit no actualitzar les nòmines de l’administració general

L'executiu congelarà els sous dels funcionaris l'any vinentFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha elaborat el pressupost per a l’any vinent tenint en compte que les remuneracions dels sous base dels funcionaris no creixeran, ja que l’executiu calcula que l’IPC serà del 0%. Amb tot, el Govern ha decidit que en cas que l’índex de preus al consum sigui superior, les retribucions del personal “no s’actualitzaran durant l’exercici 2021”, amb l’objectiu de “contenir la despesa en matèria de retribucions públiques en el context de dèficit ocasionat per la crisi sanitària i el seu impacte en el creixement econòmic del país”.

En concret, s’especifica que no augmentaran en funció de l’IPC els salaris del cap de Govern, dels ministres ni d’altres alts càrrecs de l’executiu. Tampoc dels ambaixadors, càrrecs directius dels organismes públics o entitats parapúbliques, ni d’aquells treballadors d’entitats autònomes les despeses corrents de les quals es financin mitjançant transferència corrent del Govern. Així mateix, durant el mateix exercici no s’actualitzaran les retribucions dels membres del Consell Superior de la Justícia, dels magistrats, dels batlles, del fiscal general ni dels fiscals adjunts, ni tampoc del president del Tribunal de Corts, ni del responsable del tribunal Superior. La mesura és aplicable també a tot el personal de l’administració de justícia.

El que sí que preveu el pressupost és la contractació de 190 funcionaris durant el 2021, algunes places de les quals seran de nova creació que no han estat encara licitades, i d’altres per cobrir jubilacions o persones que han deixat l’administració general. Les 190 places tenen un import global i anual aproximat de cinc milions d’euros. Resten 93 places vacants dins de l’administració que no es preveuen ocupar el 2021.

El pressupost inclou també la creació de vuit places en llocs de treball d’agents de policia vinculades a “necessitats urgents i inajornables”, amb la finalitat “d’incrementar prudencialment els treballadors públics fixos”. L’import pressupostat per a aquestes places és de 74.000 euros. Amb tot, la partida de despeses de personal per a l’any vinent no es veurà incrementada, i de fet es preveu que sigui un milió inferior a la d’aquest any, arribant als 118 milions d’euros.

Personal sanitari i educatiu

Tal com ja va explicar el ministre de Finances, Eric Jover, les baixes o permisos administratius amb reserva de fins a 45 dies no es podran cobrir amb personal interí. Només es faran excepcions en el cas de llocs de treball relacionats amb l’educació o si es tracta de personal assistencial del SAAS.

A més, el pressupost preveu que es puguin contractar els facultatius sanitaris necessaris per cobrir guàrdies durant els caps de setmana i festius que no puguin ser assumits pel personal assalariat del SAAS. En aquest cas, la previsió pressupostària es farà per jornades i no per places i en cas de sobrepassar la previsió per les necessitats del servei, caldrà tramitar les modificacions necessàries per dotar econòmicament la partida pressupostària.

També s’especifica que per a la cobertura de personal del SAAS s’autoritza cobrir una vacant amb més d’una persona sempre que no s’excedeixi el nombre d’hores treballades per la plaça laboral que s’està cobrint, o, en cas que sigui necessari incrementar la jornada de treball, caldrà justificar l’origen dels crèdits pressupostaris per al seu finançament. La contractació l’haurà d’autoritzar el director del SAAS i haurà de ser per un període de temps determinat.

SENSE DINERS PER L'HELIPORT NACIONAL

El projecte de llei de pressupost per al 2021 no preveu cap partida per a la construcció de l’heliport nacional, una infraestructura que de moment no té un emplaçament adjudicat. En canvi sí que es preveu una partida de 400.000 euros per a la gestió de l’aeroport d’Andorra-la Seu, una instal·lació propietat de la Generalitat de Catalunya. Quant al recinte multifuncional, el pressupost preveu una partida de 110.000 euros i seria en els propers tres anys quan es faria la despesa més gran per construir la infraestructura que pot arribar a costar deu milions d’euros.

L'EXECUTIU GRAVARÀ EL LITRE DE BENZINA AMB UN NOU IMPOST

L’executiu introduirà l’any que ve un nou impost que gravarà el cost del litre de benzina i amb el que calcula podrà ingressar vuit milions d’euros en concepte d’impostos indirectes. Segons s’assenyala al projecte de llei de pressupost, aquest nou impost “sobre les emissions de CO2”dels hidrocarburs consumits aplicarà un tipus impositiu al litre de carburant. A la memòria del projecte de llei s’assenyala que tot i que l’impost està pressupostat en quatre milions d’euros, “cal tenir en consideració que únicament quatre milions correspondran a nous ingressos i els quatre milions d’euros restants es compensaran amb una disminució dels impostos especials que actualment graven els hidrocarburs”. El projecte de pressupost, que no preveu la creació d’una taxa turística, alerta sobre la la disminució de la recaptació de l’impost general indirecte (IGI), de la taxa al consum i dels impostos especials amb unes variacions negatives de sis milions d’euros (un 5% menys del previst per al 2020), nou milions d’euros (un 8% menys) i sis milions d’euros (un 13% menys), respectivament. Respecte a la taxa al consum, la memòria assenyala que es tracta d’un gravamen que és molt sensible al diferencial de preu del tabac amb els països veïns, però a fi de tenir una aproximació conservadora no s’han previst afectacions degut a possibles pujades de preus que farien incrementar significativament la recaptació d’ingressos. Es preveuen uns 100 milions per la taxa a la importació de tabac.

tracking