Pandèmia mundial

Més de 100 casos de violència de gènere durant la pandèmia

El pic d’expedients nous va ser a l’abril i al maig amb 24 i 26, respectivament

Més de 100 casos de violència de gènere durant la pandèmia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Afers Socials ha tractat des del 14 de març, dia en què es va decretar el confinament, i fins al 15 de setembre, 102 casos nous de violència de gènere. Segons les dades facilitades ahir pel ministeri, els mesos que més expedients es van obrir van ser març, abril i maig coincidint amb les setmanes de confinament i tancament de bona part de l’economia. Del 14 al 31 de març es van atendre 10 casos nous de violència de gènere, a l’abril van ser 24 i al maig van ser 26. Els expedients es van reduir conforme es va relaxar el confinament. Així, Afers Socials va atendre al juny vint casos, al juliol en van ser quatre i a l’agost, catorze. Fins al 15 de setembre els casos nous atesos han estat quatre.

Cal assenyalar que menys al juliol, en tots els mesos de la sèrie el ministeri d’Afers Socials ha tractat més casos nous que en els mateixos mesos dels anys 2017, 2018 i 2019. Destaca l’abril, en ple confinament, en què gairebé es van triplicar els nous casos que es van tractar respecte al 2017. Es va passar de vuit a 24.

Sobre els casos de violència de gènere durant la pandèmia es va referir ahir el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, durant l’acte de signatura d’un conveni amb la Universitat d’Andorra per formar diversos col·lectius en la seva prevenció i tractament. Filloy va indicar que la situació és semblant a l’etapa anterior a la pandèmia després que durant el confinament augmentessin els casos. El ministre, però, va assenyalar que “cal estar preparats per si els casos es tornen a incrementar”.

105 casos encara oberts

Més enllà dels nous casos en els quals treballa el ministeri, a 15 de setembre Afers Socials en tenia 105 d’oberts, tretze més que el mateix dia de l’any passat. Als nous s’afegeixen els casos amb prevalença, és a dir, els que es van obrir en anys anteriors o continuen en seguiment, i els de retorn, és a dir, els que es van tancar i s’han tornat a obrir.

Entre el 14 de març i el 15 de setembre, el mes que més casos estaven en mans del ministeri va ser l’abril. Concretament n’hi havia 126 d’oberts entre nous, amb prevalença i de retorn. Al març n’hi havia oberts 115, al maig 125, al juny 123, al juliol 107 i a l’agost 117. En tots els mesos del 2020 el nombre de casos oberts és superior als dels darrers tres anys.

tracking