Pas endavant en la lluita contra la prostitució
La cambra aprova la modificació del Codi Penal per prohibir-ne la publicitat als mitjans
La darrera modificació del Codi Penal que ahir va aprovar per unanimitat el Consell General materialitza la prohibició de publicitar la prostitució en els mitjans de comunicació, independentment de si es canalitza de forma explícita o implícita. Així doncs, fruit del treball en comissió, aquest acte delictiu serà castigat amb una multa de 30.000 euros o fins al triple del benefici econòmic obtingut per l’anunciant. “L’objectiu és penalitzar la publicitat de la prostitució i la finalitat de la prohibició és lluitar contra l’explotació de les persones i garantir els drets de les dones”, va expressar la consellera de DA Ester Molné durant la seva intervenció a l’hemicicle.
D’aquesta manera, el text reflecteix que del delicte de publicitat de la prostitució només n’haurà d’assumir les conseqüències penals l’administrador de la publicació o programa en qüestió. Des del PS, la consellera Judith Salazar va reivindicar la necessitat “d’imposar límits morals davant els interessos econòmics”, i va ressaltar que la modificació del Codi Penal també perseguirà aquells “que s’aprofiten de menors amb finalitats pornogràfiques”. A més, Salazar va recordar que aquest tipus de publicitat promou “el sexisme, la discriminació i la cosificació de la dona”.
Paral·lelament, Molné va sostenir, tal com va avançar el Diari, que el Govern està treballant a desenvolupar una nova llei en la qual quedin emparades econòmicament totes aquelles víctimes “d’agressions brutals” que no han pogut cobrar cap indemnització del seu agressor. Així doncs, i sota el principi de subsidiarietat, l’Estat es faria càrrec d’una despesa que permetrà aixecar la reserva de l’article 30.2 del conveni d’Istanbul, que fa referència a la prevenció i lluita contra la violència envers les dones. “És un pas de gegant per millorar els drets de les dones”, va assenyalar Molné, que va assegurar que aquesta mesura serà extensible “a totes aquelles persones que mereixen ser rescatades i han estat víctimes d’una agressió”.
Flexibilitat per a nous docents
D’altra banda, la sessió ordinària del Consell va servir per aprovar per assentiment el projecte de llei de modificació de la Llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà, que permetrà flexibilitzar els requisits per a la contractació de docents en temps de Covid-19. D’aquesta manera, quan l’activitat lectiva s’hagi vist interrompuda per un període superior als quinze dies es podrà contractar personal interí que posseeixi una titulació oficial de primer cicle universitari de l’àmbit de l’especialitat corresponent. Tal com va exposar la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, la substitució s’haurà d’activar “sempre que s’hagin esgotat els recursos humans existents” i s’haurà d’acotar en un termini màxim fins a la finalització del curs escolar.