El Punt de Trobada tancarà les portes el 30 de novembre
Els Cachafeiro van anunciar als treballadors que abandonen el terreny després que se’ls hagi negat una pròrroga fins al 28 de febrer
El Punt de Trobada tancarà el 30 de novembre en compliment de l’aute d’execució de la sentència del 9 de gener del 2018, ratificada pel Superior el 5 de desembre del 2019, que obliga els actuals explotadors del centre comercial a abandonar el terreny on està ubicat el supermercat, propietat de la família Mallol. La família Cachafeiro ho va anunciar ahir a les nou de la nit als treballadors després que els òrgans judicials no hagin concedit l’allargament del termini fixat pel Superior que els explotadors del Punt de Trobada havien demanat. Concretament, volien mantenir obert el centre comercial fins al 28 de febrer del 2021.
A partir del 30 de novembre el nou explotador del centre comercial, Pyrénées, podrà començar a treballar per reobrir la gran superfície. El nou arrendador dels terrenys de la família Mallol calcula entre dos i tres mesos el temps necessari per fer una primera actuació bàsica a les instal·lacions i després reobrir el centre comercial a partir de la desocupació de l’edifici.
Els Cachafeiro van enviar, després de la reunió amb els treballadors, un comunicat de premsa per anunciar el tancament i per lamentar que la justícia no hagi fet cas de la petició de pròrroga de la data del desnonament per “poder fer una liquidació i desallotjament ordenats i viables i, sobretot, per evitar que els 350 treballadors del centre comercial no es quedessin sense feina a les portes de Nadal i el centre, situat a l’entrada del país, no quedés tancat i fosc durant les festes de Nadal i Reis”.
En el comunicat es recorda que s’havia demanat l’ajornament del desnonament en última instància d’acord amb allò que preveu el decret dels veguers del 4 de febrer del 1986, d’“aplicació al cas”.
“Fiança injustificable”
Afegeixen a l’escrit que tampoc ha estat possible arribar a un acord amb la propietat, la família Mallol, i amb el nou explotador, Pyrénées, perquè “volien supeditar la pròrroga a unes condicions que no es podien acceptar, entre altres, la prestació d’una elevada fiança totalment capriciosa i injustificable”.
El comunicat de premsa finalitza amb un agraïment a totes les persones que durant tot aquest procés “ens han manifestat el seu suport” i, de manera molt particular, a la plantilla dels nostres treballadors, pels quals “hem lluitat fins a l’últim moment, sobretot tenint en compte la difícil conjuntura actual agreujada pels efectes de la pandèmia del SARS-CoV-2 i, especialment, en portes de les celebracions del Nadal”.
En la reunió amb els treballadors i segons ha pogut saber el Diari, la família Cachafeiro va garantir el cobrament de la totalitat dels diners que corresponguin per llei als treballadors i també liquidar tots els pagaments compromesos amb els proveïdors.
Cal recordar que l’aute d’execució de la sentència, dictat l’agost passat per la sala civil del Superior, va fixar el 30 de novembre vinent com a data màxima per retornar la possessió dels llocs “indegudament ocupats”, és a dir, la parcel·la de terreny anomenada la Prada de la Borda del Cosp, juntament amb totes les edificacions sobre ella bastides, formant part indissociable de les mateixes tots els béns mobles a elles incorporats de forma permanent en correcte estat de conservació, sense el perjudici del desgast propi derivat d’un ús normal dels mateixos. L’aute considerava béns mobles incorporats de forma permanent les instal·lacions en general, els sistemes de ventilació i climatització, els ascensors, les escales mecàniques i els elements encastats als murs i envans.
La sala civil va obligar els Cachafeiro a presentar de forma quinzenal, el dia 1 i 15, o el següent hàbil de cada mes, a comptar del setembre, un informe d’evolució del desallotjament “material” dels espais. Un informe que havia d’incloure la calendarització de les actuacions a dur a terme dins el termini màxim fixat, aquelles que es trobin ja en curs i la previsió d’avançament de les futures, així com els eventuals mitjans d’assegurament de les mateixes.
Els Cachafeiro també tenien l’obligació de seguir pagant mensualment a la part executant (els Mallol) la indemnització per ocupació indeguda en vigor fins al retorn efectiu dels espais arrendats. L’aute d’execució de la sentència del Superior advertia a la part executada (els Cachafeiro) que si a la data indicada del 30 de novembre del 2020 no hagués retornat la possessió dels llocs a la part executant, “se li depararan tots els perjudicis que en dret corresponguin”.