treball parlamentari

Els joves podran canviar multes per treballs socials

La llei de seguretat pública amplia l’opció d’un càstig pedagògic en faltes considerades menors com ara injúries a l’autoritat o conducció temerària

Els joves podran canviar multes per treballs socialsXarxes socials

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llei de seguretat pública permetrà als joves que tinguin menys de 25 anys substituir la multa econòmica corresponent a un delicte menor per treballs en benefici de la comunitat. Aquesta és la voluntat dels consellers generals dels diferents grups parlamentaris que conformen la comissió d’Interior seguint el mateix criteri que amb la possibilitat de canviar la sanció per fer botellón pel seguiment de programes pedagògics. El canvi de càstig, però, només es podrà sol·licitar en cas que el jove no sigui reincident. L’objectiu és conscienciar l’infractor dels seus actes i evitar que la sanció recaigui només sobre els tutors, que són qui majoritàriament s’acaba fent càrrec de les multes.

En concret, la intenció dels parlamentaris, en base a una esmena introduïda pel PS i que té el suport de la majoria, és que entrin dins d’aquests paràmetres aquells delictes menors sobre els quals la majoria havia proposat incrementar les sancions econòmiques imposades fins ara. Així doncs, es podrà substituir la multa en el cas de cometre injúries, conducció temerària o sota els efectes de drogues, alteració de la seguretat en el trànsit o la venda de drogues a menors d’edat si així ho determina el batlle competent. En tots els casos, només si la persona menor de 25 anys no és reincident. En cas contrari, haurà de fer-se càrrec de la quantitat estipulada a la llei, que un cop s’aprovi la modificació serà substancialment més alta que les sancions actuals.

Modificació del Codi Penal

Perquè el canvi sigui efectiu, cal introduir la modificació en la disposició final primera de la llei de seguretat pública, que és la que canvia els articles del Codi Penal en els quals s’indiquen els delictes esmentats per incrementar-ne les sancions econòmiques previstes. Per injúria, per exemple, l’import pot arribar als 3.000 euros i en el cas de conduir sota els efectes de drogues la sanció pot anar dels 600 als 3.000 euros. En tots els casos, la pena que es pot imposar és inferior a dos anys, la qual cosa suposa que l’infractor no entri a presó. La voluntat de la modificació és conscienciar els joves més enllà dels càstigs punitius.

La comissió treballa encara en el text legal per una qüestió tècnica que dificulta als consellers introduir en aquesta disposició final la possibilitat de canviar la sanció per treballs comunitaris. S’està treballant per buscar la forma jurídica adient, ja que el que es vol evitar és que una qüestió de forma impossibiliti introduir un canvi en una llei que té el suport unànime dels grups parlamentaris.

Reglament sobre el soroll

De la llei de seguretat pública se’n desplegaran dos reglaments. Un haurà de regular els programes pedagògics que hauran de seguir els menors no reincidents que siguin enxampats fent botellón i que substitueixin la sanció econòmica. L’altre reglament té la voluntat de posar negre sobre blanc amb les infraccions relacionades amb el soroll i el descans dels veïns dels locals de lleure nocturn. La finalitat és objectivar els criteris mitjançant els quals es pot multar un establiment que estigui fent massa soroll, ja que fins ara els responsables dels locals es queixaven que la sanció depenia del criteri del policia que feia el control. Amb el reglament es vol donar més seguretat jurídica i dotar els agents de policia d’un aparell que permeti conèixer la freqüència, els decibels i altres paràmetres tècnics que permetran a l’autoritat sancionar en base a criteris objectius.

La llei de seguretat pública també incorpora altres aspectes a destacar com ara sancions de fins a 300 euros per escopir, orinar o defecar a les vies o espais públics

MODIFICACIONS

1 Sanció

Multes de 300 euros per fer ‘botellón’

La llei de seguretat pública preveu sancions de 300 euros per fer botellón a la via pública. En el cas dels menors no reincidents, podran estalviar-se la multa si segueixen programes pedagògics amb l’objectiu de conscienciar-los.

2 Rehabilitació

Reglamentar els plans pedagògics

De la llei es desplegarà un reglament que determinarà en què consisteixen els programes pedagògics o de rehabilitació per a aquells menors no reincidents que hagin estat enxampats fent botellón i substitueixin la multa econòmica.

3 Substitució

Treballs socials en delictes menors

La llei oferirà la possibilitat als joves menors de 25 anys no reincidents de substituir la sanció per haver comès un delicte lleu per la realització de treballs en benefici de la comunitat.

4 Civisme

Fins a 300 euros per orinar al carrer

El text legislatiu de seguretat pública que s’està treballant en comissió parlamentària també inclou sancions econòmiques de fins a 300 euros per escopir, orinar o defecar a les vies o espais públics.

5 Seguretat jurídica

Regular el soroll als locals d’oci

Amb l’objectiu de donar més seguretat jurídica, s’elaborarà un reglament per objectivar els criteris sobre els quals els agents de policia podran multar els locals de lleure nocturn que no respectin el descans dels veïns.

tracking