Política

Govern no vol que la llei de finances comunals afecti la recaptació de l'Estat

Diu que no és raonable incrementar la imposició de l’administració local en detriment de la general

Govern no vol que la llei de finances comunals afecti la recaptació de l'EstatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El criteri favorable de Govern a la proposició de llei de finances comunals insta els grups parlamentaris a esmenar el text a fi d’eliminar el potencial efecte d’ampliació d’alguns gravàmens que podrien induir a una disminució dels ingressos de l’Administració general. I és que l’executiu considera que “la situació de les finances públiques dels comuns i del Govern fa que objectivament no sigui raonable incrementar la imposició local en detriment de la recaptació de l’Administració general”. L’executiu es refereix a la possibilitat que el text dona als comuns per revisar els intervals d’aplicació d’alguns gravàmens, com per exemple l’impost sobre els rendiments arrendataris o l’impost de radicació d’activitats comercials, empresarials i professionals.

La proposició de llei incorpora la voluntat dels comuns d’augmentar el rang d’aquestes figures tant abaixant els tipus mínims com incrementant els tipus màxims o, com en el cas de l’impost de radicació, eliminar el llindar màxim. Per a l’executiu és evident que aquesta flexibilitat ha de permetre a les administracions locals incidir més en la realitat del seu territori i incentivar més o menys alguns sectors, però a partir d’aquí és quan adverteix que “no seria raonable” incrementar la imposició local en detriment de la recaptació de l’Administració general i és per això que demana que durant els treballs parlamentaris s’esmeni el text a fi d’eliminar aquestes conseqüències. L’executiu, però, ha emès un criteri favorable a la proposició de llei perquè coincideix amb les corporacions en la necessitat d’actualitzar la legislació aplicable a les finances comunals. El Govern considera que en conjunt la proposició de llei aporta actualitzacions de la norma en el marc de la resta de la legislació vigent.

Aquesta norma, vàlida tant per a l’Administració general com per als comuns, introdueix una sèrie de mesures amb un control important per part del Tribunal de Comptes que persegueixen garantir la resiliència financera de les administracions.

La mesura més rellevant, segons el criteri del Govern, és la que està associada a la introducció de la necessitat de desenvolupar plans d’equilibri financer que permetin introduir les mesures per corregir les desviacions observades en els elements especialment rellevants com pot ser el sostre d’endeutament.

Per últim, el Govern creu es pot aprofitar el treball parlamentari amb aquesta norma per promoure el suport explícit que desenvolupen els comuns al sector primari, que té funcions cada cop més valorades de regulador dels ecosistemes i manteniment del nostre patrimoni natural i cultural, però que també té un benefici directe en l’increment de la sostenibilitat de la nostra societat.

tracking