Troben restes d'una família del Neolític a Juberri
És un dels pocs casos que suggereix un enterrament biològic familiar
Un grup d'investigadors han trobat un enterrament inusual. Es tracta d'unes restes arqueològiques d'una tomba biològica familiar en una de les necròpolis neolítiques més importants dels Pirineus, la Feixa del Moro. La localització es troba a Juberri i data dels anys 3975 - 3790 a. C.
Els investigadors, del grup de Genètica Forense i Genètica de Poblacions de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), asseguren que es tracta d'una troballa insòlita i de gran importància. Perquè, dins de la "escassetat" d'enterraments múltiples neolítics simultanis, aquest és un dels pocs casos que suggereix un enterrament biològic familiar.
En aquesta necròpolis, que se situa a 1.335 metres, s'han trobat les restes de dos adults i un nadó, destaca la Universitat en un comunicat. Tot això, dins de la investigació l'objectiu va ser la interpretació multidisciplinari de la necròpolis en el context neolític dels Pirineus, en una ruta potencial entre la Península Ibèrica i Europa.
Per tant, es van realitzar anàlisis genètiques de parentiu i biogeogràfics, així com l'anàlisi genètica de les característiques visibles externes, com ara el color de cabell, color d'ulls i color de pell, afegeixen els autors. Els resultats suggereixen la possibilitat d'una família nuclear tradicional, dels quals s'ha pogut saber que tots tenien ulls marrons, la dona adulta i el nounat tenien cabell castany fosc, mentre que el cabell de l'home adult era castany-vermellós fosc.