PANDÈMIA MUNDIAL

El rebrot de casos de coronavirus col·lapsa els metges

L’increment dels casos de les darreres dues setmanes obliga el col·lectiu de professionals a incrementar les jornades laborals

El rebrot de casos de coronavirus col·lapsa els metgesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El repunt de casos positius per Covid-19 està portant al límit els facultatius de la medicina d’atenció primària. El col·lectiu mèdic ja fa mesos que pateix la pressió de la pandèmia i recentment s’havien queixat de la càrrega administrativa i burocràtica que han d’assumir més enllà de les tasques relacionades amb la medicina. El president del Col·legi de Metges, Josep Anton Touceda, va recordar que “estem vivint una situació excepcional per a tots i tothom està col·lapsat”. En aquest sentit, va indicar que “els recursos que tenim som limitats” i per això va demanar “comprensió i paciència” als ciutadans. “Les darreres dues setmanes s’han intensificat els casos, i amb ells les trucades i les consultes i això ens obliga a treballar amb un horari més extens del que és habitual”, explicava el facultatiu, que deixava clar que “si cal fer seguiment d’un pacient en cap de setmana o festiu també es fa i si s’ha de fer fora d’hores, també”.

Touceda va insistir a remarcar que “els metges fan el que poden i els administratius filtren i prioritzen els pacients en funció de criteris mèdics i d’urgència” però “és cert que el repunt de casos de les darreres dues setmanes ha col·lapsat les vies telefòniques i que hi ha pacients que poden sentir que no se’ls atén”. En tot cas, va afirmar que es dona resposta a tothom malgrat que “potser triguem més del que ens agradaria”.

Enduriment de les mesures

En nom del col·lectiu de metges, Touceda va insistir en la responsabilitat de la població per parar la propagació del virus amb les mesures bàsiques de dur posada correctament la mascareta, mantenir el distanciament social i rentar-se les mans sovint. Pel que fa al recent enduriment per part de Govern de les mesures anti-Covid, el metge va considerar que “són accions d’aïllament parcial i esperem que no hagi de ser de nou un confinament total”. Amb tot, “ara mateix no podem descartar res”, va afirmar tot afegint que “si aquestes mesures no són suficients per controlar i corregir la situació actual, caldrà anar a més”. Unes declaracions que van en la mateixa direcció de les que va fer divendres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, alertant d’un possible nou confinament.

El president del Col·legi de Metges també va indicar que la resta de patologies que no tenen relació amb la Covid-19 “se segueixen tractant com fins ara”, si bé sí que va reconèixer que “en alguns casos la resposta és més lenta perquè som els que som i tenim la situació que tenim”.

Demandes recurrents

Amb l’objectiu d’agilitzar el treball dels facultatius en un moment de tanta feina, Touceda va reiterar que és important facilitar al màxim les tasques burocràtiques per tal que els professionals no hagin de perdre temps en aquestes qüestions i puguin atendre els pacients que ho requereixin. “Fa temps que demanem que tots els tràmits burocràtics siguin tan fàcils com sigui possible i especialment en la situació actual”, va declarar. Com a exemple explicava que la història clínica compartida és una bona eina amb la qual estan d’acord però remarcava que el problema és el seu aplicatiu. “Caldria que els sistemes informàtics per dur a terme aquests nous procediments fossin més intuïtius”, va assenyalar.

El col·lectiu també fa temps que reclama que s’actualitzi el preu de les tarifes. “No hem demanat cap gratificació per la feina d’aquests mesos, com sí que s’ha fet en altres països”, va argumentar Touceda, afegint que el que sí que reclamen és un increment de les tarifes que no es toquen des del 2008 “i ja som al 2020”, sentenciava. “No demanem res que no sigui just”, va assegurar el president del col·legi, i va aprofitar per indicar que és una reclamació que fa temps que està sobre la taula i malgrat que entén que ara s’han de centrar els esforços en la lluita contra la pandèmia, “és un tema que cal afrontar”.

tracking