comerç
Les vendes de tabac cauen un 35% a causa de la pandèmia
Calvo diu que l’arribada de turistes no ha repercutit en el volum de negoci
Les vendes de tabac han caigut un 35% respecte a l’any passat per la pandèmia del coronavirus. Així ho va afirmar el president de la Unió de Comerciants de Tabac d’Andorra (UCAT), Raül Calvo, qui va manifestar que amb l’aplicació de la llei dels preus mínims de venda, el tancament de les fronteres amb Espanya i França durant més de tres mesos i la petita caiguda de visitants, els negocis han perdut bona part de les vendes. “El context és força negatiu pel que fa a l’evolució del mercat, el confinament i el tancament de les fronteres dels països veïns han tingut un fort impacte comercial amb una caiguda considerable”, va indicar. El president també va exposar que durant el passat mes d’agost, període en el qual hi va haver una afluència important de turistes, les vendes del producte van davallar entre un 10 i un 15%. “L’arribada de més visitants no ens ha repercutit de cap manera, hem recuperat alguna cosa del confinament, però la caiguda ha estat generalitzada”, va dir. Tanmateix, va matisar que al Pas de la Casa les vendes es van mantenir per l’increment de residents francesos que “aprofiten els viatges al Principat per comprar tabac i evitar l’estricta política de vendes del seu país, on un paquet ascendeix a més de deu euros”.
En aquest sentit, Calvo va explicar que en el moment en què es va obrir la frontera del Baladrà el mes de juny els comerciants de la vila encampadana “van retrobar ràpidament els volums de venda que tenien anteriorment gràcies a l’arribada de visitants francesos”. Per contra, va apuntar que en els establiments situats al sud del país, els quals viuen del mercat generat pels visitants d’origen espanyol, “no acabem ni de lluny de recuperar el volum de negoci que teníem abans de la crisi sanitària per la Covid-19”. Amb tot, el president de l’UCAT va assenyalar que les xifres de venda registrades durant els darrers mesos evidencien la necessitat dels comerciants de reconduir i normalitzar la venda de tabac dins el conjunt de la resta de productes als establiments.
Professionalitzar el sector
Calvo va explicar que veient la situació actual i tenint en compte la regularització del sector en l’àmbit mundial, l’objectiu de l’associació i dels comerciants del país és treballar per professionalitzar el comerç de tabac i que el negoci segueixi generant feina i ingressos a les arques de l’estat. “Les polítiques d’Andorra no es troben lluny de les de la resta de la Unió Europea i del que emana l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el sector s’està adaptant a les noves normatives per mantenir el negoci i professionalitzar el sector”, va expressar. I va afegir que amb l’aplicació del conveni per regular el consum de l’OMS, “hem de fer valdre tot allò que ja hem dut a terme. Tenim clar que el sector ha d’evolucionar per poder mantenir el negoci actiu i tots estem disposats a treballar-hi”.