pandèmia mundial
L'ocupació hotelera del pont va ser del 90%
El tancament del pont del Pilar va servir per referendar el que havien indicat les previsions inicials: un ple gairebé total dels hotels que estaven oberts. Això es desprèn del balanç que va fer la Unió Hotelera, en què divendres les pernoctacions van cobrir el 92% dels llits, dissabte van arribar al pic del 97% mentre que diumenge es va tancar amb el 92%. Aquestes dades sumades a les d’Autèntics Hotels d’Andorra (gairebé el 100% a les parròquies centrals i per sobre del 70% a les valls del nord) indiquen que el cap de setmana llarg del qual gaudien els espanyols va omplir el Principat.
No obstant això, els hotels tampoc es van lliurar dels problemes ocasionats per les restriccions. En aquest sentit, el director de la Unió Hotelera d’Andorra, Jordi Pujol, va explicar al Diari que “hem tingut diversos problemes,especialment amb els horaris. Pensem que el turista espanyol és més de dinar a les quatre de la tarda que no pas a les dotze del migdia”. A més a més, Pujol va afegir que “el fet que als bufets no hi pugui haver autoservei fa que tot s’alenteixi molt i es pugui col·lapsar”.
Qui també van fer un balanç positiu del pont del Pilar va ser el comerç. La presidenta dels comerciants de l’eix central, Sònia Yebra, va dir que “hem estat per sobre les vendes de l’any passat, que no era pont”, però va indicar que “no hem arribat al nivell que havíem tingut en festius similars”.
Per la seva banda, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va defensar les mesures adoptades. “Ens hem vist obligats a tancar els bars perquè segons els experts són el focus principal de contagi”, va assenyalar. A més, el dirigent de DA va assegurar que els rastrejadors del ministeri de Salut “no han constatat que una major afluència de turistes suposi un major índex de contagi”. Per tot plegat, va concloure que “el fet que els carrers estiguin plens de gent fa que la nostra economia no s’aturi i això no és dolent sempre que es compleixin les mesures sanitàries”.
Al seu torn, el president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, va instar a “normalitzar la nova normalitat” atès que “no ens queda cap altra opció que conviure amb el virus fins que no hi hagi vacuna”. Sobre el tancament de bars, va dir que “són decisions que poden ser difícils d’entendre des de l’òptica particular que les concerneix, però el Govern ha de prendre mesures amb visió global de la pandèmia”.
Quant a les aglomeracions, va afegir que “l’arribada de turistes no provoca un estrès per al sistema sanitari”, ja que es relacionen amb els seus grups de convivència.
Per últim, el líder de terceravia, Josep Pintat, va reivindicar la necessitat de disposar d’un “pla d’actuació” que vagi en sincronia amb l’OMS i altres estats europeus i alhora es pugui compartir tant amb la ciutadania com amb els grups parlamentaris per tal de conèixer quines són les “previsions futures”.