reportatge

Ensurt a més de 2.000 metres

Els dos joves afectats per l’allau de Tristaina són monitors d’esquí i tenen formació específica forapista. De fet, van decidir baixar per la canal perquè van detectar un canvi brusc en la temperatura i sabien que es podia produir una allau per l’acumulació de neu ventada.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La muntanya sempre suposa un risc, de vegades difícil de calcular. Encara que es comprovi la previsió meteorològica i es conegui el terreny, sovint les condicions canvien d’un moment a un altre i el que en un inici no suposava un risc de sobte pot provocar un ensurt. És precisament això el que els va passar dimarts a dos joves del país que van patir una allau al circ de Tristaina. Un d’ells va explicar al Diari que tots dos anaven “equipats adequadament” i que en tot moment “sabíem les condicions que hi havia, però es va produir un canvi de temperatura molt brusc durant el dia i va passar de fer molt fred al matí a fer més calor”.

Va ser aleshores quan van decidir que “havíem de baixar per evitar que passés el que finalment va passar”, que una allau els va arrossegar uns metres i, afortunadament, en van sortir il·lesos. Els joves van decidir gaudir de la muntanya perquè “havia caigut neu la nit anterior” sense l’expectativa d’esquiar, però un cop a dalt van considerar “que les condicions eren bones i que no hi hauria d’haver cap perill, però a la muntanya sempre hi ha un risc”.

“No ens van haver de rescatar ni estàvem enterrats per la neu”, indicava. I especificava que al seu amic no se’l va endur l’allau mentre que a ell el va arrossegar uns metres i va poder parar abans d’arribar a un barranc. “Tenim molts cruiximents però no ens hem lesionat ni tenim cap ferida”, detallava. Els dos van poder seguir esquiant fins a la base de la canal però, de totes maneres, van voler agrair que una parella truqués als bombers per assegurar-se que estaven bé i que els efectius acudissin a socórrer-los.

“Els dos som monitors d’esquí i ens formem constantment quant a les allaus i sabem que en una zona on s’acumula molta neu ventada pot passar que, pel canvi de temperatura brusc i amb la pressió que fa l’esquiador, es provoqui una allau, però el tall es va produir per sota del meu company”, apuntava. “Coneixem molt bé la zona i sabíem que podia passar, coneixem el risc, però tenim una formació en allaus i sabem com actuar en cas d’accident. No ens ha fet gràcia que se’ns titllés d’inconscients o inexperts”, afegia.

Amb tot, després de l’ensurt de dimarts han après que “encara que pensis que tens la situació controlada, les condicions poden canviar en qualsevol moment i no et pots refiar mai. El que no hem fet, ni farem mai, és perdre el respecte a la muntanya perquè és una loteria i fins i tot l’alpinista més experimentat pot patir un ensurt”.

Ensurt a més de 2.000 metres

tracking